Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska: Nauči zakone, pa se zaposli kao grobar

  Nije samo Srbija, i Hrvatska je zemlja apsurda i birokratije. Dok, na primer, u Slunju vodoinstalater može da obavlja dužnost direktora biblioteke, a u Dubrovniku kafe kuvarica mora poznavati istoriju grada, u Babinoj Gredi ne mogu da zaposle grobara dok ne provere njegovo znanje nekoliko hrvatskih zakona, javlja Nova TV, a prenosi N1.

  Da apsurd bude veći, za to zanimanje dovoljna je osnovna škola.

  Antun Lešić (65) penziju je zaradio na groblju u Babinoj Gredi. Na večni počinak ispratio je 1.800 meštana. „Ne može da se uzme slobodno sedam dana, a da nema zamene.Venčanje se može odložiti, ali sahrana ne može“, rekao je Lešić.

  Nakon njegovog penzionisanja opšina je raspisala konkurs za novog grobara. Od kandidata se traži poznavanje hrpe zakonskih propisa. „Sve je sprovedeno u skladu sa zakonom. Zakon propisuje testiranje. To su bila četiri zakona – Zakon o komunalnom gospodarstvu, Statut opšine, Zakon o grobljima“, rekao je Boris Bauković iz Babine Grede.

  Kada je Dan opštine, koliko opština ima odbornika – samo su neka od pitanja u testu koji su morali da reše kandidati za grobara.

  „Test je bio meni dosta lagan. Imao sam polovično rešenje i to je bilo dosta za prolaz. Pitanja su bila u okviru lokalne samouprave. Kako izgleda opštinska zastava, to je jedno od najlakših pitanja. Bilo je još nekih vezano za Zakon o grobljima, što se tiče posla koji ću ja nadam se raditi“, rekao je Nedjeljko Blažanović, kandidat za grobara.

  Da li zna da iskopa grobno mesto, Nedjeljka niko u testu nije pitao. Tajnama zanata podučio ga je stari grobar Antun. „On je bio nešto bolestan. Išao na bolovanje. Od nas nekih šest muških koji su bili niko nije hte ni da čuje da se približi groblju. Ja sam tako iz neke znatiželje otišao i video sam da to nije strašno za mene“, dodaje Blažević.

  Izvor: N1/Nova TV

  Foto: Pixabaz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE