Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska kuna u januaru 2023. odlazi u istoriju

  Potpredsednik Vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić izjavio je da je zakon o evru u fazi izrade.

  Nacrt zakona bi trebalo da bude objavljen sredinom januara dok se njegovo donošenje očekuje u aprilu iduće godine.

  Uz taj zakon biće potrebno promeniti 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata pre samog uvođenja evra, rekao je Marić na konferenciji „Hrvatska kao deo evrozone“ u Rovinju.

  Vlada je 1. januar 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebalo da bude spremna za ulazak u evrozonu, a objava formalne odluke o ulasku Hrvatske u zonu evra očekuje se sredinom naredne godine.

  „Od tog trenutka Hrvatska praktično ulazi u završnu fazu i sav ovaj posao koji radimo moramo još da ubrzamo jer je puno posla pred nama“, rekao je Marić, podsećajući da će biti potrebno povući gotovo milijardu i sto miliona komada kovanica kuna i 500 miliona novčanica kuna, te obaviti presnabdevanje banaka, pošte, Fine i preduzetnika novčanicama i kovanicama evra.

  Po njegovim rečima, od avgusta iduće godine će, kroz zakon o evru, biti regulisana obaveza dvojnog iskazivanja cena, što je jedan od načina da se ublaže pritisci na inflaciju.

  „Prvog januara 2023. preko noći prebacujemo se na evro i još dve nedelje će trajati dualni opticaj, građani će moći da plaćaju u kunama, a nakon toga samo u evrima. Period dualnog iskazivanja cena trajaće minimalno godinu dana“, istakao je Marić.

  Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić utvrdio je da je Hrvatska zemlja koja će najviše profitirati od ulaska u evrozonu.

  Kako se čulo na otvaranju konferencije, iako odustajanje od nacionalne valute sa sobom donosi određene ekonomske rizike, prelazak na evro otvara niz koristi.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE