HRONIČNA "boljka" razvijenih: Milioni RADNIH MESTA, a radnika NEMA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HRONIČNA “boljka” razvijenih: Milioni RADNIH MESTA, a radnika NEMA

  U pojedinim državama, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, postoji veliki broj radnih mesta, ali nema dovoljno radnika. Ekonomisti su obrazložili zašto je to zabrinjavajuće.

  Pandemija koronavirusa uzrokovala je velike ekonomske probleme, a koji se manifestuju poremećajima u globalnom lancu snabdevanja i nedostatku radne snage. Promene na tržištu rada sve su izraženije. Veliki je broj onih koji odlučuju da napuste postojeće radno mesto, a potreba za radnicima je velika. Sve to se dešava u trenutku ponovnog pokretanja ekonomskih aktivnosti tokom pandemije.

  Ekonomisti smatraju da su demografske promene, među kojima su one koje se odnose na starenje stanovništva i penzionisanje, uzročnik nedostatka radne snage. Razloge za to uočavaju i u ograničavanju migracija i zahtevima za boljim uslovima rada. To se pre svega odnosi na povećanje plate.

  Poslednji podaci iz SAD pokazuju da je veliki broj radnika koji je spreman da napusti postojeće radno mesto i pronađe novo zaposlenje. Prema podacima institucija nadležnih za pitanja radnika, u avgustu ove godine kreirano je 10,4 miliona radnih mesta, dok je 4,3 miliona radnika koji nameravaju da daju otkaz – to je najveći broj od decembra 2000.

  Sektori koji su najteže pogođeni spomenutom problemima su uslužne delatnosti, trgovina i školstvo. Ovi problemi ne postoje samo u SAD, već i u pojedinim drugim državama širom sveta. Nedostatak radne snage za posledicu ima poremećaje u globalnom lancu snabdevanja. Najznačajnije industrijske grane bore se da bi imale dovoljno radnika i sirovine.

  Poremećaji u globalnom lancu snabdevanja uzrokuju probleme u proizvodnji i lokalnom snabdevanju. Time se ugrožava ekonomski razvoj, ljudi bivaju uskraćeni za usluge i robe.

  Ovi problemi bi mogli imati ozbiljne posledice po ekonomije SAD, Velike Britanije i evrozone. Stručnjaci upozoravaju da su koreni ovih problema nastali pre pandemije.

  “Nedostatak obučenih radnika nije obeležje ekonomije u postpandemijsko vreme, već je to i posledica ekonomskog razvoja kakav je bio u SAD, evrozoni i Velikoj Britaniji”, ukazali su ekonomisti banke ING Carsten Brzeski, James Knightley, Bert Colijn i James Smith.

  Šta se dešava s američkim radnicima

  Navedeni ekonomisti analizirali su nedostatak radne snage širom sveta. Uočavaju da u SAD postoji 10 miliona slobodnih radnih mesta u različitim sektorima te da je rekordan broj firmi koje povećanjem plate nastoje da osiguraju radnu snagu. Ali, radnika nema dovoljno.

  Kao jedan od mogućih razloga za to istakli su štednje domaćinstava, a zbog čega pojedini nisu primorani da ponovo počnu s radom. Međutim, ekonomisti ING strahuju da je problem mnogo dublji.

  “Uvereni smo da je dugotrajan nedostatak radnika izazvan većim brojem onih koji se prevremeno penzionišu”, naglasili su i zaključili da je mnogima prihvatljivije da se penzionišu.

  Upozorili su da ograničavanje migracija može značiti nedostatak mlade radne snage te imati negativne posledice po natalitet. Novonastale ekonomske okolnosti za njih su pokazatelj da će kompanije morati povisiti plate, a kako bi zadržale postojeće radnike.

  Šta se dešava s britanskim radnicima

  Problemi s radnom snagom u Velikoj Britaniji znatno su uzrokovani istupanjem ove zemlje iz Evropske unije. Nakon što je istupila, mnogi strani radnici morali su da napuste ovu državu.

  Nedostatak radnika u važnim delatnostima poput mesne industrije, poljoprivrede i transporta za posledicu imaju paniku potrošača. Već su se dešavalo nezanemarljive nestašice goriva.

  Zbog toga je vlast bila primorana da odobri privremene vize za strane vozače kamiona, strane radnike u peradarstvu te se povećavaju plate kako bi se privukli radnici u sektorima poput ugostiteljstva. Strahuje se da Britanci uoči Božića neće imati dovoljno roba, kao i to da će biti uskraćeni za usluge.

  Ekonomisti ING ocenili su da će Velikoj Britaniji biti teško da dođe do radnika iz inostranstva. Očekuju da će se u predstojećoj deceniji usporiti rast radne snage.

  Šta se dešava s radnicima u evrozoni

  Baš kao i u Velikoj Britaniji, i u evrozoni pokušavaju da ograniče gubitak radne snage povećanjem plata. To znači i dabager

  Za razliku od SAD, problem nedostatka radne snage u evrozoni je počeo nešto kasnije i predstavlja manji pritisak nego li što je to slučaj u Velikoj Britaniji, piše CNBC.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE