Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HR konferencija u IT industriji – HR CODE

  Stanje na IT tržištu sa sobom donosi izazove kako za poslodavce, tako i za kandidate. Sve je veća potreba poslodavaca za seniorima – ljudima koji imaju znanje i iskustvo da samostalno obavljaju posao, ali i da pomognu mlađim kolegama i usmere ih. Borba za privlačenjem seniora prerasta u pravu tržišnu utakmicu među kompanijama ko će ponuditi bolje uslove za rad, lepše okruženje i privlačnije benefita.

  Benefiti su danas brojni, od bonusa, treninga i edukacija, privatnih osiguranja, plaćenih ručkova, do sportskih aktivnosti i team buildinga – zaključci su druge konferencije „HR CODE“, koju je organizovala kompanija ManpowerGroup Srbija.

  „Iako dobro ocenjeni i prihvaćeni od strane IT zajednice, benefiti polako postaju uobičajena praksa, te više ne predstavljaju kompetitivnu prednost kompanija. U takvim situacijama, jedini benefit koji se zaposlenima može ponuditi jeste dodatno slobodno vreme koje bi mogli provesti sa svojim porodicama. U tom svetlu, na tržite Srbije dolazi praksa sa Zapada, vezano za rad od kuće. Sve su učestalije situacije, posebno kod Senior kandidata, da traže ovakve vrste angažovanja, te će kompanije u narednom periodu morati otvoriti svoje sisteme za ovakve opcije kako bi ostale privlačne kandidatima“, izjavila je Tijana Polak, tim lider za IT regrutaciju u kompaniji ManpowerGroup.

  Na konferenciji „HR Code“ poseban akcenat stavljen je na dve panel-diskusije. Prva je u potpunosti posvećena razvoju novih talenata, dok su na drugoj panel-diskusiji svoje viđenje važnosti targetiranja i privlačenja mladih stručnjaka, izneli izvršni direktori vodećih IT kompanija.

  Na panelu posvećenom razvoju novih talenata, glavna tema je bio program „prekvalifikacija“, koji je započela Vlada Republike Srbije u saradnji sa velikim brojem domaćih kompanija, kako bi zajednički radili na ovom cilju. „Prekvalifikacija“ je program koji se nudi svim mladima bez obzira da li su svršeni studenti ili svršeni srednjoškolci. Svi predstavnici panela, i Vlade Srbije, kao i predstavnici obrazovnih institucija i domaćih kompanija usaglasili su se da je država Srbija na putu da ostvari svoj maksimalni potencijal u razvoju IT industrije i dostizanju maksimalnog broja IT inženjera. Na tom putu posebno se mora obratiti pažnja prilikom usklađivanja obrazovnog sistema koji će iznedriti nove kadrove, omogućiti im prvenstveno infrastukturu gde će moći kvalitetno da se školuju i sve to prilagoditi i uklopiti sa uspešnom praksom, glavni su zaključci panela na kojem su učestvovali Stefan Badža predstavnik Vlade R. Srbije, Nemanja Čedomirović iz Inicijative Digitalna Srbija, Smilja Krajinović iz Vojvodina ICT Cluster-a, Kosta Jovanović sa Elektrotehničkog fakulteta i Stefan Salom iz kompanije Infostud.

  Najvažniji posao HR-a, ne samo vezan za IT industriju, zasigurno je da prepozna potencijal i da sa njim u potpunosti radi na razvoju karijere. Ono što je posebno označeno kao važno, a tiče se isključivo IT industrije jeste da developere treba naučiti van tehničkim veštima. To su međusobna komunikacija sa drugim zaposlenim kao i sa direktnim klijentima, a sve u cilju bolje izgradnje jedinstvenog tima zaposlenih. Uspeh HR-a je kad kod zaposlenih usadite isti osećaj kad odlaze petkom na pauzu za vikend i kada se nedeljom uveče spremaju za novu radnu nedelju, glavni su zaključci CEO panela na kojem su učestvovali Ivan Dragošan iz kompanije Symphony, Saša Popović iz kompanije Vega IT Sourcing i Jan Dolinaj iz kompanije Levi9.

  Osim predavanja vrhunskih HR stručnjaka u IT industriji, posetioci su imali jedinstvenu priliku da čuju i motivacioni govor proslavljenog srpskog odbojkaša Vanje Grbića koji je prisutnima otkrio najbolje načine pomoću kojih mogu pobediti kompleksnost u svim sferama poslovanja.

  „HR CODE“ konferenciju po drugi put je organizovala kompanija ManpowerGroup, kako bi na jedinstvenom jednodnevnom događaju doprinela edukaciji među profesionalcima u oblasti ljudskih resursa, posebno u IT industriji. Konferenciju su podržali srebrni sponzori HelloWorld.rs, ITAcademy i Atria.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE