"Dobro je sedeti u pletenim stolicama"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bašta Moskva

  “Dobro je sedeti u pletenim stolicama”

  Hotel „Moskva” je 114 godina jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda. Otvaranje njegove bašte znak je da se u gradu budi proleće.

  Kako su nam topli dani pred vratima, vreme je da se podsetimo reči čuvenog Mome Kapora, koji je bio čest i drag gost hotela i tadašnje kafane „Moskva”, čiji restoran danas ponosno nosi naziv „Čajkovski” sa svojim čuvenim kafeom „Moskva”

  „Postoji u beogradskim letnjim večerima jedno međuvreme (između sedam i devet), koje je nemoguće izdržati u kući. Kroz otvorene prozore osluškujete uznemireni grad, žamor njegovih toplih trotoara; kuckanje potpetica, mladi smeh, dovikivanje i zvižduke – dopire vam do ušiju onaj tako posebni mazni beogradski akcenat, pun nagoveštaja, lenjih obećanja i neke pritajene obesti, koja kao da se opire nežnostima mlake letnje noći. Za mene, Beograd je najlepši baš u tim časovima, dok je veče još nepotrošeno, a nada da će se nešto izuzetno dogoditi poklanja očima poseban sjaj u sumraku, a telima uzbudljive kretnje gradskog baleta kome je koreografija poziv za ljubav. U to vreme dobro je sedeti u pletenim stolicama ispred hotela ’Moskva’ i posmatrati uzavrelu svetinu – veliki gradski vir što guta lica i sudbine…”

  Bašta hotela tu je i danas, sa svojim pletenim stolicama, a dok u njoj budete osluškivali prolećni puls grada, možete da gustirate specijalitete iz osveženog jelovnika restorana „Čajkovski” ili uživate u potpuno novoj gastronomskoj ponudi kafea „Moskva”.

  Bašta Hotel "Moskva"

  Bašta Hotel “Moskva”

  Pored restoranskog menija, koji odlikuje moderna interpretacija tradicionalnih srpskih ali i internacionalnih jela, sa namirnicama jasnog geografskog porekla, novi jelovnik u kafeu „Moskva” predstavlja odraz urbanog života naše prestonice.

  Na novom meniju nalaze se burgeri od najkvalitetnijeg angus mesa u zemičkama koje dolaze direktno iz hotelske pekare. Burgeri su, kao i ukusni sendviči, začinjeni lokalnim sastojcima, poput kajmaka, pečene paprike, grilovanog kozjeg sira sa domaće farme.

  Jelo sa menija, "Moskva"

  Jelo sa menija, “Moskva”

  Za one koji uživaju u buđenju grada uskoro sledi i potpuno novi „a la carte” doručak. Od moćnih omleta sa tartufima ili sa spanaćem i šparglama, preko engleskog doručka do raznovrsnih žitarica, ili tosta sa avokadom – ovaj doručak je istinsko gastronomsko putovanje.

  Naravno, u čuvenoj poslastičarnici hotela „Moskva” i danas se pripremaju najfinije poslastice. Nadaleko čuveni „Moskva šnit”, nezvanična kraljica svih beogradskih torti, i danas je ponos hotelskih majstora poslastičara, pa zauzima počasno mesto u zaista zavidnoj ponudi torti i kolača.

  Tanjir sa voćnom kašom

  Tanjir sa voćnom kašom

  Kafana „Moskva” je oduvek bila mesto koje donosi nove trendove. Od početka 20. veka, kada se glamurozno pojavila na beogradskoj sceni, u život Beograđana i gostiju prva je donela otvorene gradske terase sa suncobranima, francuska vina, češko pivo, specijalitete od divljači… Ovde se igrao bilijar, svirala su se nekad i dva koncerta dnevno, a gosti su mogli da pročitaju sve vodeće srpske i svetske novine. Kafana „Moskva” tada je bila epicentar gradskog života, a danas, prateći duh vremena, uspešno odoleva trendovima i čuva status stare dame vredne svakog poštovanja, koja je bila i ostaje u trendu uprkos vremenu.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE