Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Holivudski glumac otkrio zbog čega ulaže u VEŠTAČKO MESO

  Holivudski glumac i aktivistu za zaštitu životne sredine Leonardo Di Kaprio investira u dva startapa koja se bave proizvodnjom veštačkog mesa i pridružuje se njihovim savetodavnim odborima.

  Veštačko meso, koje se uzgaja u laboratoriji iz životinjskih ćelija, još je u ranoj fazi ispitivanja i izazvalo je kritike nekih ekologa. Međutim, ovaj potez slavnog glumca i jednog od najistaknutijih svetskih boraca za zaštitu životne sredine daje vetar u leđa kultivisanom mesu.

  Di Kaprio će investirati u holandski startap Mosa Meat, koji je napravio prvi veštački hamburger i izraelsku Aleph Farms, koja je proizvela prvi veštački stejk.

  „Jedan od najuticajnijih načina borbe protiv klimatske krize je transformacija našeg sistema ishrane. Farme mesa Mosa i Aleph nude nove načine da se zadovolji svetska potražnja za govedinom, rešavajući neka od najhitnijih pitanja trenutne industrijske proizvodnje govedine“, naveo je Di Kaprio u saopštenju.

  Prema izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija iz 2013., meso i mlečni proizvodi čine 14,5% ukupne svetske emisije gasova sa efektom staklene bašte.

  Industrija goveđeg mesa, koje Mosa i Aleph planiraju da uzgajaju iz ćelija, ima daleko najveći karbonski otisak od bilo koje druge prehrambene industrije, delimično i zbog toga što goveda proizvode značajne količine visoko zagrejanog gasa metana kada vare hranu.

  Veštačka govedina, koja uključuje uzgoj samo delova koje će potrošači pojesti, a ne cele krave, nema taj problem, iako u sadašnjoj fazi razvoja zahteva korišćenje značajne količine energije.

  Neki ekolozi tvrde da je potenciranje veštačkog mesa nametnuto rešenje problema koje se može rešiti promenom ishrane na hranu biljnog porijekla.

  Ipak, kako su klimatski problemi rasli, rasla je i popularnost alternativa mesu na biljnoj bazi, ali je malo dokaza da svet menja način ishrane.

  FAO predviđa da će globalna potrošnja mesa ove godine porasti za više od 1%, dok izvršni direktor Mosa Meat-a Maarten Bosch napominje da se „očekuje da će potrošnja mesa porasti između 40-70% do 2050. godine sa katastrofalnim posljedicama po planetu“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE