Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HIT na mrežama: Dalmatinac TESTIRAO NARANDŽU na koronavirus

  Društvenim mrežama se širi video snimak na kojoj je muškarac u 50-im godinama života, iz Dalmatinske zagore, napravio brzi antigenski test (BAT) na pomorandži i, kako tvrdi, bila je pozitivna.

  Novinari Slobodne Dalmacije su ga kontaktirali i proverili priču.

  „Iscedio sam naranču u tanjir, umočio štapić od testera, štapić ubacio u tečnost, promućkao i nakon toga ubacio u tester koji je nakon 15 minuta pokazao da je pomorandža pozitivna na KOVID-19“, rekao je 50-godišnjak.

  Video zaključuje rečenicom: „Ne probudio se ujutro ako ovo nije živa istina.“

  Kaže, na ideju je došao gledajući YouTube na kojima su i snimci britanske dece koja rade testove pa izbegavaju školu. Kaže, isprobao je BAT i na limunu – bio je negativan…

  Doktori tvrde – apsurdno, nemoguće!

  Novinari su pitali prof. dr. sc. Zlatka Trobonjaču, imunologa sa Univerziteta u Rijeci, kako je moguće da BAT bude pozitivan na pomorandžu.

  „Ma to je nemoguće. Možda postoji neka hemijska reakcija koja se dogodila, jer test zasigurno nije predviđen za pomorandže. Možda je to način antivaksera i onih koji u svemu vide zaveru da se BAT testovima izrugivaju na ovaj način. Takvih priča koje nemaju veze sa stvarnošću u ovom vremenu pandemije sam se jako puno naslušao“, kaže Trobonjača.

  Rekao je i da ne vidi koja bi to hemijska reakcija bila na naranču, a ne bi reagirala na limun.

  S njim se slaže i prim. dr. sc. Diana Nonković, šefica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

  „BAT testovi nisu predviđeni za pomorandže, nego za ljude, kao što su testovi za trudnoću predviđeni za žene, a ne za nešto drugo. Dakle, osoba koja je „testirala“ pomorandžu hemijski je delovala na taj test i to je razlog zašto je on pokazao pozitivan rezultat“, kaže dr. Nonković.

  Da mora biti reč o nekoj hemijskoj podlozi, saglasna je i doc. dr. sc. Irena Tabain, mikrobiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodala je da su ljudi radili slične stvari sa slatkim napicima i da je reč o nespecifičnoj hemijskoj reakciji.

  Izvor: Slobodna Dalmacija

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE