Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hiljade Srba koji rade na Malti MORAJU da šalju decu kući?

  Veliki broj građana Srbije koji sa decom žive i rade na Malti pogođen je strogim propisom po kom deca neće moći da ostanu s njima ako nemaju godišnju zaradu od 19.000 evra, plus dodatnih 4.000 evra po detetu.

  Zbog toga se više od 40 roditelja u pratnji svoje dece okupilo ispred zgrade Imigracionog odeljenja Malte, zahtevajući pismeni odgovor zašto im je, mnogima po drugi put zaredom, odbijeno pravo da podnesu zahtev za obnovu boravišne dozvole za člana porodice.

  Oni navode da se prvi put suočavaju sa ovakvim problemom nakon godina provedenih u ovoj zemlji.

  „Reč je o njihovom propisu koji postoji od 2007. godine i koji se odnosi na državljane zemalja koje nisu član EU, ali se sada, po prvi put, primenjuje ovako striktno.“

  Od nas se zahteva da imamo polisu o godišnjoj zaradi od 19.000 evra, uz otprilike dodatnih 4.000 evra po detetu, a ako ne priložimo polisu, odbijaju nam zahtev za boravišnu dozvolu za decu, priča za Blic Kragujevčanin Aleksandar, koji na Malti radi četiri godine, a od pre dve godine pridružili su mu se supruga i tri ćerke.

  Sa bonusima i prekovremenim satima godišnje prihodujem 23.500 evra, ali po toj polisi ispada da zarađujem toliko da mogu da zadržim samo jedno dete, kaže on.

  Jedan od članova srpske zajednice na Malti Slobodan Rangelov izjavio je za tamošnji „Tajms“ da je dobio pozive više od 50 zabrinutih roditelja koji trenutno imaju problem sa podnošenjem zahteva za boravišnu dozvolu za decu.

  „Mnogi Srbi i radnici iz drugih zemalja nečlanica EU ovde uglavnom rade za minimalac.“

  Imigraciono odeljenje je ranije primalo izvod iz banke na kojem je pisalo da imaju dovoljno novca da izdržavaju svoju decu ili su mogli da nađu nekog prijatelja koji bi bio sponzor detetu. Ali sada neće da prihvate čak ni to, izjavio je Rangelov.

  Možda vlada Malte želi da uštedi na socijalnoj pomoći, na koju imaju pravo sve srpske porodice sa zaradom ispod 19.000 evra, dodaje on.

  Zbog ovog problema osnovana je Fejsbuk grupa sa oko 400 članova, među kojima je najviše Srba, ali i ljudi iz Severne Makedonije i BiH koji takođe žive i rade na Malti.

  Na Malti sigurno ima više od 30.000 Srba. Godišnju zaradu od 19.000 evra mogu da ostvare, na primer, inženjeri sa iskustvom ili doktori, čija je cena radnog sata 9,1 evro.

  Nažalost, većina njih radi u građevinarstvu i ugostiteljstvu, kao osoblje za održavanje kuća, a ti se poslovi plaćaju između 5 i 6 evra po satu, tako da je ovo veoma ozbiljan problem za sve njih koji su ovde sa decom, kaže jedan od administratora Fejsbuk grupe, Ljiljana Stojanović, samohrana majka iz Valjeva.

  S druge strane, kako piše malteški „Tajms“, Imigraciono odeljenje Malte je povodom ovog problema saopštilo da se zahtevi za obnovu državljanstva obnavljaju na osnovu istih kriterijuma kao i za prvi zahtev, ali da se mogu odbiti „ako se ustanovi da je podnosilac dao lažne podatke u prethodnom zahtevu“

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE