Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Papa „objasnio“ IT gigantima SVRHU tehnološkog napretka

  Papa Franja je rukovodioce iz Silicijumske doline, bankare i diplomate upozorio da trka za veštačkom inteligencijom i drugim oblicima digitalnog razvoja, može povećati društvene nejednakosti ukoliko nije praćena etičkom procenom opšteg dobra.

  Papa je to rekao u Vatikanu, na konferenciji predstavnike država, Fejsbuka i Gugla, filozofa, fizičara i etičara. Akademija i katolički biskupi su takođe među učesnicima konferencije „Opšte dobro u digitalno doba“.

  Trodnevno druženje najnoviji je dokaz da Vatikan želi mesto u raspravama o perspektivi i opasnosti od veštačke inteligencije. Debatuje se i o napretku tehnologije ratovanja i budućnosti rada sa sve većim oslanjanjem na mašine.

  U govoru na konferenciji, Franja je pohvalio mogućnosti tehnološkog napretka, primetivši da su mašine u zoru industrijske revolucije poštedele radnika opasnog i jednoličnog rada. Ali, upozorio je da povećanje oslanjanja na robotiku radi profita, preti da ljude liši dostojanstva rada.

  „Ako bi tehnološki napredak postao uzrok sve očitijih nejednakosti, to ne bi bilo istinski i stvarni napredak“, upozorio je papa.

  „Ako bi takozvani tehnološki napredak čovečanstva postao neprijatelj opšteg dobra, to bi dovelo do nesrećnog nazadovanja u jedan oblik varvarstva koji bi diktirao zakon najjačih.“

  Organizatori konferencije se nadaju da će se među učesnicima naći budući savetnici Katoličke crkve za pitanja visoke tehnologije.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE