Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  High-tech metode u estetskoj hirurgiji

  Piše: Branko Trklja, estetski hirurg, Nano klinika BRANT

  Lepe, pune, jedre grudi oduvek su bile simbol ženstvenosti i privlačnog izgleda, izvor zadovoljstva i samopouzdanja, a visoko se rangiraju i u savremenom doživljaju lepote kod oba pola, jer su jedan od najmarkantnijih i najatraktivnijih delova ženskog tela. Stoga, male ili nesimetrične grudi, bez punoće i jedrine mogu kod žena izazvati veliko nezadovoljstvo sopstvenim izgledom, osećaj manje vrednosti i gubitak samopouzdanja.

  Eksponencijalni napredak nauke i novih tehnologija u 21. veku omogućio je da je lepe grudi, gotovo idealnog oblika i veličine moguće imati i bez hirurške operacije, zahvaljujući novim tehnologijama, znanju i talentu estetskog hirurga.

  Cilj estetske intervencije na grudima nije samo povećanje grudi, već i korekcija oblika, položaja, asimetrije i vraćanje njihove izgubljene jedrine, stoga sve češće govorimo o preoblikovanju (remodelovanju) grudi.

  Napretkom tehnologija dizajniranja novih materijala (bio i nano tehnologije) povećanje i preoblikovanje grudi sada se može uraditi nehirurškom metodom sa najnovijim biotehnološkim filerima na bazi hijaluronske kiseline produženog trajanja, namenjenim za korekcije na telu. To su stabilni polutrajni biorazgradivi hijaluronski fileri najnovije generacije, koji su potpuno biokompatibilni sa ljudskim organizmom.

  Ovi visokotehnološki fileri na bazi visoko pročišćene hijaluronske kiseline bez antigenskih primesa, stabilizovani su NASHA tehnologijom, stoga ne izazivaju alergijske reakcije, stvaranje grudvica, granuloma ili vezivnih kapsula (za razliku od klasičnih grudnih silikonskih implanta koji se hirurški postavljaju, a koji uvek stvaraju manje ili više izraženu kapsulu).

  NASHA tehnologijom sa nanopartikulama stabilizujućeg agensa dobijen je novi proces ukrštanja (umrežavanja) koji produžava vek trajanja hijaluronskih filera u tkivu na 3‒4 godine. Prirodni proces razgradnje hijalurona enzimima usporava umreženi BDDA agens, pa se NASHA tehnologija ukrštanja i umrežavanja molekula hijalurona naziva i – metoda očuvane mreže sa preuređenim elektrostatskim silama između molekula. Na taj način dobijen je hijaluronski filer koji je bitno elastičniji, savitljiviji i otporniji na dinamičke sile nego prethodna generacija filera, ali su dobijena i neka nova svojstva, kao što su viskozni elasticitet i napredna tiksotropna svojstva umrežene hijaluronske kiseline, koja omogućavaju da filer postaje manje viskozan pod pritiskom (sila ubrizgavanja) i da se odmah vrati prvobitnom viskozitetu kada se pritisak (sila ubrizgavanja) više ne primenjuje, kao i rezilijentnost (sposobnost materijala da se nakon prestanka dejstva sile vraća u prvobitni oblik). Zato su izgled i konzistencija na dodir grudi koje su uvećane najnovijim filerom – potpuno prirodni.

  Još jedna važna osobina ovih filera jeste da se odlikuju pozitivnim nabojem koji blokira ili odbija reaktivne slobodne radikale, čime se povećava otpornost tretiranog tkiva na proces starenja. Osim toga, svi kvalitetni hijaluronski fileri pokazuju visoku hidrofilnost, odnosno privlačenje tkivne tečnosti u količini do deset puta većoj nego što je količina aplikovanog filera.

  Šta je bionic skelet i koji su njegovi efekti

  Postavljanjem specijalnih kompozitnih niti MTX bionic, koje se aplikuju u mezoderm kože grudi radi zatezanja kože i vraćanja jedrine, kao i definisanja oblika – formira se svojevrstan potkožni bionic skelet. Mreža kompozitnih niti MTX bionic ispostavila se kao izvanredna kombinacija sa gustim NASHA hijaluronom, jer se ova dva materijala međusobno nadopunjuju – NASHA hijaluron omogućava korekciju veličine i oblika grudi, a bionic kompozitne niti daju čvrstinu, zategnutost i jedrinu koži grudi (jer stimulišu intenzivnu produkciju fibroblasta, tj. stvaranje kolagenih i elastičnih vlakana) i obezbeđuju jasne intermamilarne granice.

  Kako se izvodi intervencija

  Najveće prednosti koje su doneli novi nanobiotehnološki fileri jesu to da su ovakve intervencije neagresivne, neinvazivne, brze i bezbedne, rade se u lokalnoj anesteziji, bez ožiljka, bez dugog vremena potrebnog za oporavak, bez većeg krvarenja i potencijalnih infekcija. Dakle, nema uobičajenih rizika koje nosi klasična operacija grudi u opštoj anesteziji i – ne manje važno – finansijski su mnogo povoljnije od klasičnih hirurških operacija povećanja grudi silikonskim implantima.

  Hijaluronski filer se aplikuje u lokalnoj anesteziji, pomoću „tupe kanile”, koja se uvodi u inframamarnu brazdu, na spoju donjeg dela dojke i zida grudnog koša, kroz otvore koji su manji od dva milimetra i, zatim, u odgovarajući sloj iznad mišićne fascije grudnog mišića, a ispod žlezde (ovo je po tipu – subglandularna augmentacija). Takozvane tupe kanile ne povređuju tkivo, krvne sudove i nerve. Pravac tupe kanile se određuje na osnovu prethodnog premera i proračuna gde će se plasirati filer. Bionic skelet postavlja se uvođenjem specijalnih MTX niti na prethodno obeležena mesta, a u vidu mreže koja zahvata kritične delove na koži grudi i definiše granice, naročito u intermamilarnom predelu (između dojki).

  Očekivani rezultat je trenutno vidljiv i dan nakon intervencije pacijentkinja može da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima. Na mestu aplikacije mogu se javiti blagi otok i crvenilo, koji obično prolaze za dva-tri dana. Ukoliko se pojave podlivi, modrice, oni se povlače za 5‒10 dana. Kontrolni pregledi se zakazuju obično sedmog i petnaestog dana nakon intervencije.

  Trajnost postignutog izgleda grudi je 3‒4 godine, a u kom periodu hijaluronski filer podleže prirodnom procesu biorazgradnje. MTX bionic niti se razgrađuju u mezodermu kože grudi nakon 14‒16 meseci, ali su nova kolagena i elastična vlakna nastala pod uticajem ovih niti prisutna još oko godinu dana nakon toga.

  Intervencija se može više puta ponoviti ukoliko nema ograničavajućih faktora u pogledu opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Preporučuje se zdravim ženama starosti od 19 do 60 godina.

  Pprednosti nehiruškog povećanja grudi

  Intervencija je bezbedna, bezbolna i brža, jednostavnija, neagresivna i neinvazivna u odnosu na klasične hirurške metode korekcije grudi. Ovom intervencijom može se postići imedijantno i primetno povećanje grudi (srazmerno količini filera koji se aplikuje), korekcija oblika, čvrstoće i upaljivo podmlađivanje kože grudi – bez ikakvih ožiljaka. Postignuti rezultati su dugotrajni – od 3 do 4 godine. Fileri koji se koriste su visokopročišćeni hijaluronski fileri nove generacije dobijeni NASHA tehnologijom, te su viskozno-elastični i rezilijentni, ne migriraju i neprimetni su na dodir, stoga grudi imaju prirodnu konzistenciju. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, za razliku od klasičnog hirurškog povećanja grudi silikonskim implantima, gde je opšta anestezija neminovna. Nema nikakvih hirurških rezova niti hirurškog šava ivica rane, pa stoga – nema ni ožiljaka, manji su reaktivni otoci grudi i manja nelagodnost posle intervencije, a oporavak je brz i nekomplikovan. Ne zahteva hirurški tim, pa je i cena intervencije veoma pristupačna.

  Uzimajući u obzir sve navedene prednosti, ova se metoda može sa pravom nazvati – nehirurško povećanje i korekcija grudi za 21. vek.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE