Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Harvard: Lakše je zaraziti se u PRODAVNICI nego u AVIONU

  Rizik od zaraze koronavirusom u avionu je uz sigurnosne mere vrlo nizak, puno manji nego u trgovinama ili u restoranu, objavio je Harvard.

  Izveštaj škole javnog zdravlja pokazuje da se rizici „mogu smanjiti na vrlo niske nivoe kroz kombinaciju mera za kontrolu zaraze“.

  Istraživanje je finansirala grupacija Airlines for America koja okuplja aviokompanije i proizvođače avioopreme, u vreme dok američke kompanije mesečno beleže milijarde dolara gubitaka zbog pada prometa od 65 posto radi koronavirusa.

  Američki avioprevoznici imaju 50 posto manje letova nego 2019. godine.

  Istraživanje je pokazalo da nakon što su aviokompanije uvele obavezne maske, pojačale čišćenje i izmenile postupak ukrcaja i iskrcaja, „ima jako malo dokaza o zarazi na letu“.

  Navodi se da avioni imaju sisteme ventilacije koji izmene vazduh prosečno svake dve do tri minute, čime se uklanja 99 posto čestica veličine koronavirusa.

  Naučnici takođe ističu da maske značajno smanjuju rizik od prenosa bolesti.

  Rezultati studije poklapaju se sa zaključcima istraživanja američkog Ministarstva odbrane, objavljenog ranije ovog meseca koji su takođe pokazali da je rizik od zaraze na letu veoma mali.

  Poklapaju se i sa analizom Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (IATA), čiji zaključak je otišao i „malo dalje“, navodeći da su šanse zaraze koronavirusom tokom leta manje nego šansa za udar groma.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Agencije, BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE