Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HAG: Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju

  Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Haški tribunal ga je osudio zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH 1992-1995.

  Mladić je prethodno udaljen iz sudnice zbog komentarisanja postupka. Izricanje presude obeležla je i duža pauza tokom koje je Mladiću pozlilo, te mu je meren krvni pritisak.

  General Mladić (75) proglašen je krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” Muslimana iz Srebrenice; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce „plavih šlemova“ UN, 1992-95.

  Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

  Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

  Ti zločini, po presudi, počinjeni su u okviru sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo “nasilno i trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorije BiH na koje su Srbi polagali pravo”.

  General Mladić nije u sudnici dočekao izricanje kazne, pošto ga je raspravno veće, sredinom zasedanja, udaljilo zato što se nije povinovao nalogu sudije Orija da sedne i ne govori glasno, pošto je dovikivao da sudija „čita laži“.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE