Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da vas računi za grejanje ne „ohlade“: Šta se najviše isplati?

  Za grejanje prosečno izolovane kuće ili stana od šezdesetak kvadrata na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa za celu grejnu sezonu u idealnom slučaju treba izdvojiti 40.000 dinara, piše Blic.

  Prema podacima Agencije za energetiku, najjeftinije će se ugrejati ljudi koji imaju visokoefikasne peći na drva, a žive u područjima Srbije gde je cena ogrevnog drveta najmanja, odnosno gde se cena kreće oko 4.500 dinara za kubni metar. U tom slučaju drva potrebna za celu grejnu sezonu koštaće samo 37.000 dinara. Međutim, ako građanima nisu dostupna jeftina drva, već ih kao većina plaćaju i više od 6.000 dinara za kubni metar, a pri tom imaju manje efikasne peći, za grejanje će morati da izdvoje i do 60.000 dinara.

  Prema podacima agencije, grejanje na prirodni gas je takođe povoljno i za celu sezonu koštalo bi 42.000 dinara. Razlog povoljnog grejanja na gas jeste i pad cene ovog energenta, koji je pre dve godine koštao 55, a sada košta 38,8 dinara za kubni metar.

  Grejanje na ugalj zapravo je jeftinije nego kada se kupuju drva sa jačom cenom. Za taj energent treba izdvojiti od 47.000 do 50.000 dinara, dok je najjeftinije ugalj „Vreoci“. Od čvrstih goriva najskuplji je, ali ujedno i najefikasniji, pelet, koji ako se koristi u pećima namenjenim za to gorivo, za celu sezonu košta oko 66.000 dinara.

  Građani često koriste i termoakumulacione peći na struju koje mogu biti vrlo povoljan izbor, ali samo ukoliko se koriste pravilno.

  – Domaćinstva koja koriste TA peći imaće troškove od 48.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija struja. Dopunjavanje peći skupljom strujom samo dva sata dnevno uvećava troškove za 44 odsto, na oko 69.000, što je skuplje od većine drugih goriva – navode u Agenciji.

  Najskuplje je korišćenje električne energije (osim TA peći), propan-butana i lož-ulja. Grejanje na strujni kotao ili druga druga strujna tela koštalo bi čak 127.900 dinara. Među skupljima je i lož-ulje koje za sezonu staje najmanje 103.000, dok je u samom vrhu po ceni i propan-butan, za koji za sezonu treba izdvojiti 128.000 dinara.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bojan

   Očigledno se niko u Agenciji za energetiku ne bavi analizom energenata koji koriste obnovljiv izvor energije kao sto su vazduh ili voda. Sa toplotnim pumpama koje upravo koriste ove resurse troškovi grejanja bi bili svedeni ispod svakog od navedenih načina za grejanje. Čak i običan klima uređaj sa mogućnosti grejanja i hlađenja ima bolji učinak nego što su opisane mogućnosti za grejanje u artiklu a da ne govorimo o ozbiljnijim toplotnim pumpama. Iako i ovi uređaji za pogon koriste električnu energiju ne znači da je grejanje na struju skupo!

  • Biljana

   A great je na pelet?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE