Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Guvernerka: Strane investicije 2,3 mlrd EUR i to bez Komercijalne

  Strane direktne investicije će ove godine dostići vrednost od 2,3 milijarde evra, čak i kada se isključi očekivani priliv od 400 miliona evra na osnovu prodaje Komercijalne banke, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

  Tabaković je, na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava posvećenoj raspravi o predlogu budžeta za 2021. godinu, naglasila da se priliv od 2,3 milijarde evra stranih direktnih investicija očekuje, ne samo kada se isključi novac od prodaje Komercijalne banke, već i bez pripisa reinvestirane dobiti.

  Kada je reč o predlogu budžeta za 2021. godinu, Tabaković je rekla da se centralna banka slaže sa makroekonomskim pretpostavkama, koje je pri izradi budžeta koristila Vlada Srbije, uključujući tu i projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda od šest odsto, kao i visinu inflacije.

  „Naša projekcija je da se u 2021. može očekivati inflacija od dva odsto“, rekla je Tabaković.

  Ocenila je i da je planirano povećanje plata u javnom sektoru i penzija održivo, podsetivši da se planira rast zarada od pet odsto i lične potrošnje od četiri odsto, što je manje od projektovanog rasta BDP od šest odsto.

  „Rast zarada od 2015. do danas ‘vuče’ privatni sektor. Plate u privatnom sektoru u tom periodu porasle su za nešto više od 49 odsto, a u sektoru države 28 odsto“, rekla je guvernerka, obrazlažući održivost povećanja zarada u narednoj godini.

  Mali: Do kraja godine u buždet stiže 400 mil. EUR

   

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE