Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inflacija

  Guvernerka OTKRILA šta je najviše uticalo da INFLACIJA skoči

  Inflacija u Srbiji u julu je iznosila 12,8 odsto, od čega je 70 odsto uticaj rasta cena hrane i energenata, saopštila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji.

  Tabaković je rekla i da je procena NBS da će inflacija najverovatnije dostići vrhunac krajem septembra a da će potom opadati.

  „Na rast cena u trećem tromesečju pre svega će uticati visoki troškovi proizvodnje zbog poskupljenja energenata, zatim visoke cene poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i znatan rast proizvođačkih cena naših trgovinskih partnera iz zone evra“, stoji u Izveštaju o inflaciji.

  Inflacija: Kada se možemo nadati opadanju?

  „Očekujemo da će na postepeno opadanje inflacije posle vrhunca uticati zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje globalnih faktora koji utiču na cene hrane i energenata, ali i mere Vlade Srbije o ograničenju nekih cena“, rekla je Tabaković.

  Očekuje se i da će, usled suše, cene voća i povrća na nivou tromesečja blago porasti.

  Jorgovanka Tabaković, inflacija

  Šta još piše u izveštaju NBS?

  U Izveštaju o inflaciji istaknuto je i da NBS očekuje da će učešće deficita tekućeg računa u BDP porasti na 9,4 odsto, pre svega zbog rasta uvoza energenata.

  Uvoz energenata tokom ove godine dostigao je vrednost od 3,1 milijardu evra, što je, prema podacima NBS, za 2,1 milijardu evra više u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

  „Očekujemo da će tromesečne stope rasta BDP Srbije ostati pozitivne, pa nismo menjali projekciju rasta BDP u 2022. od 3,5 do 4,5 odsto“, rekla je Tabaković, ali i dodala da je naniže korigovana projekcija rasta BDP za 2023. i to za pola procentnog poena.

  provizija kurs

  Novac, evri (Pixabay)

  Očekuje se i 3, 3 miljardi evra stranih direktnih investicija

  Dodala je da NBS i dalje očekuje da će ove godine u zemlju stići 3,3 milijarde evra neto stranih direktnih investicija , kao da je do kraja jula njihov priliv premašio dve milijarde evra.

  Kada je reč o deviznim rezervama, one su krajem jula iznosile 15 milijardi evra.

  „Time smo stvorili ‘bafer’ koji može biti iskorišćen u slučaju novih kriza poput sa kojima se suočavamo u prethodne dve godine“, rekla je Tabaković.

  Predstavljanje Izveštaja o inflaciji zaključila je ocenom da su rizici projekcije privrednog rasta Srbije izraženiji „naniže“, a inflacije „naviše“.

  Inflacija ne posustaje – u julu dostigla 12,8 %, hrana skuplja za petinu

  Izvor: Agencije, N1

  Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE