Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jorgovanka Tabaković, inflacija

  Guvernerka objavila kada tačno očekuje osetniji PAD INFLACIJE

  Inflacija u Srbiji bi na kraju ove godine mogla da bude od sedam do osam odsto, pod uslovom da inflacija u zoni evra uspori sa sadašnjih osam do devet odsto na četiri do pet odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

  „Očekujemo da u prvom tromesečju ove godine inflacija stagnira, a da onda počne osetnije da pada“, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na predstavljaju izveštaja o inflaciji za februar.

  Kako je precizirala, prema februarskoj centralnoj projekciji, NBS očekuje da će međugodišnja inflacija ostati povišena i u prvom tromesečju ove godine, pre svega kao posledica nastavka prenošenja visokih troškovnih pritisaka iz prethodnog perioda na cene hrane i drugih industrijskih proizvoda, kao i korekcije cena električne energije i gasa.

  „Procenjujemo da će se inflacija nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine, tako da bi krajem godine trebalo da bude dvostruko niža nego početkom ove godine“, kazala je ona.

  Do 2024. godine inflacija se vraća u granice cilja, tvrdi guvernerka

  Ona je istakla da je prvi put za poslednje dve godine projektovana inflacija za tekuću godinu na nižem nivou nego u prethodnoj projekciji, usled slabljenja globalnih troškovnih pritisaka, smanjenja uvozne inflacije i efekata mera monetarne politike, pri čemu je još u većoj meri smanjena projekcija za 2024. godinu.

  „Sada očekujemo da će se inflacija u granice cilja vratiti sredinom 2024, što je ranije od naših prethodnih očekivanja“, rekla je Tabaković.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE