Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svetska banka

  Godinu dana pre isteka mandata: Predsednik Svetske banke se povlači

  Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas planira da se povuče godinu dana pre isteka mandata, objavila je organizacija.

  Malpas će napustiti svoju poziciju 30. juna, na kraju fiskalne godine Svetske banke, nakon više od četiri godine u ulozi predsednika.

  „Bila je ogromna čast i privilegija služiti kao predsednik vodeće svetske razvojne institucije. S obzirom da se zemlje u razvoju suočavaju sa krizama bez presedana, ponosan sam što smo odgovorili brzinom, obimom, inovacijama i uticajem“, rekao je Malpas u saopštenju.

  Svetska banka, grupa od 187 zemalja, pozajmljuje novac zemljama u razvoju kako bi pomogla u smanjenju siromaštva. Bivši američki predsednik Donald Tramp imenovao je Malpasa za šefa Svetske banke 2019. godine na period od pet godina. Kao najveći akcionar, Sjedinjene Države tradicionalno postavljaju svog predsednika.

  Tokom Malpasovog mandata, organizacija je odgovorila na višestruke krize, uključujući globalnu pandemiju i ruski rat u Ukrajini. Svetska banka je saopštila da je Malpas sproveo rekordne skokove u finansijama kao odgovor na obe krize.

  Ipak, njegov mandat je bio kontroverzan

  Malpas se suočio sa kritikama klimatskih aktivista u septembru nakon što je odbio da potvrdi tokom panela o klimi da li prihvata naučni konsenzus da sagorevanje fosilnih goriva opasno zagreva planetu. Nakon kritika, mnogi protivnici su tražili njegovu ostavku.

  Kasnije je za CNN pojasnio da ne poriče i da emisije fosilnih goriva „jasno“ doprinose globalnom zagrevanju. Svetska banka je takođe napomenula u sredu da je više nego udvostručila svoje finansiranje za klimu u 2022. na rekordnih 32 milijarde dolara.

  Malpass je rekao da je „odlučio da se bavi novim izazovima“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE