Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS, devizne rezerve

  NBS: Devizne rezerve na kraju januara UVEĆANE na 20,91 milijardi EUR

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju januara ove godine iznosile su 20,91 milijardi evra, što je mesečni rekord, saopštila je danas NBS.

  U januaru su bruto devizne rezerve povećane za oko 1,50 milijardi evra. Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 182 odsto i 5,8 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.

  Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 16,97 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodne godine bile su više za 1,55 milijardi evra.

  „Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru rezultat je prvenstveno priliva po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti u ukupnom iznosu od 1,63 milijardi evra emitovanih na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu“, navela je NBS.

  Evro, devizne rezerve (Unsplash)

  Evro, devizne rezerve (Unsplash)

  Kako su povećane devizne rezerve?

  Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica ročnosti pet i deset godina u ukupnom iznosu od oko 1,60 milijardi evra.

  Neto prilivi ostvareni su i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 86,9 miliona evra.

  „Na povećanje deviznih rezervi u januaru dodatno je uticao i pozitivan efekat faktora na međunarodom tržištu u neto iznosu od 39,9 miliona evra i u najvećoj meri je rezultat rasta cene zlata za oko 6,2 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,8 odsto“, navela je NBS.

  Novac, devizne rezerve

  Novac, devizne rezerve (Unsplash)

  Odlivi iz deviznih rezervi

  Odlivi iz deviznih rezervi ostvareni su po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (ukupno 114 miliona evra), zatim po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka i po drugim osnovama (ukupno 94,2 miliona evra).

  Po osnovu intervencija NBS ostvaren je neto odliv u iznosu od 15 miliona evra.

  Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 711,8 miliona evra i bio je za 286,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

  U januaru je vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 225 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE