Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Guvernerka na Srpskim danima osiguranja: Premija porasla za 2,2%

  U organizaciji Udruženja osiguravača Srbije, jutros je počela četvrta konferencija “Srpski dani osiguranja”. Zbog aktuelne pandemije, konferencija se održava onlajn, a svi zainteresovani mogu je pratiti besplatno na linku.

  Otvarajući konferenciju, guverner NBS Jorgovanka Tabaković je naglasila da je Narodna banka sačuvala monetarnu i fiskalnu stabilnost u doba pandemije i da paket preduzetih monetarnih i fiskalnih mera prevazilazi 12 odsto BDP. Obezbeđeno je nesmetano funkcionisanje tržišta osiguranja, a ostvaren je neto pozitivan rezultat od 11,1 milijardi dinara. Guvernerka je naglasila da je za prva tri kvartala ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, ukupna premija osiguranja povećana za 2,2 odsto i da su najviše povećane premije kod imovinskog i dobrovoljno zdravstvenog osiguranja. Ipak, ostvareni rast je manji od 10-godišnjeg proseka, što znači da se puni efekti pandemije mogu tek mogu očekivati, upozorava Jorgovanka Tabaković.

  Ona je naglasila i da su osiguravajuća društva, izmenom postojećih i uvođenjem novih proizvoda, organizovanjem rada od kuće i onlajn prodaje, pozitivno reagovala na izmenjene uslove poslovanja i time zadržala poverenje građana. Govoreći o regulativi, guvernerka NBS je izjavila da je o toku rad na izradi nacrta Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. Za izradu nacrta, Ministarstvo finansija je formiralo radnu grupu koju čine i predstavnici Udruženja osiguravača, dodala je guverner.

  Predsednica UO UOS Ivana Soković izjavila je da je ove godine bilo naročito veliki izazov organizovati Srpske dane osiguranja, ali da je glavni motiv bio da se održi kontinuitet i pokaže da je sektor osiguranja stabilan i snažan i da ispunjava osnovnu funkciju – da je tu kada je najteže. Zbog toga se prvi put, konferencija održava onlajn pod simboličnim nazivom “Prijatelji, kako ste?” Stabilnost srpskog tržišta osiguranja prepoznata je i u međunarodnim okvirima, a potvrda je činjenica da je UOSu dodeljena organizacija Skupštine Saveta biroa zelene karte i prijem Udruženja u Nadzorni odbor Sistema zelena karte. Predsednica UO UOS kaže i da su Srpski dani osiguranja prilika da ukažemo u kojoj meri osiguranje dobija na značaju u kriznim vremenima poput aktuelne I da pružimo odgovore na pitanja kako sektor osiguranja odoleva novonastaloj situaciji i ostaje oslonac privrednoj aktivnosti.

  Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović izjavio je da će gotovo sva predavanja biti posvećena pandemiji jer je to najveći globalni problem ovog veka.

  “Prilagođavanje na novu realnost je teško i rizično, mada je industrija osiguranja u Srbiji reagovala dobro i brzo se prilagodila. Održan je kontinuitet poslovanja, osigurana stabilnost sektora, a uticaj pandemije na osiguravače i njihove klijente sveden na minimum”, izjavio je Jovanović. On je dodao i da je nemoguće reći koliki će biti stvarni uticaj pandemije na ekonomiju i osiguranje, jer to zavisi od toga koliko će ona trajati i kojom brzinom će se privreda oporavljati.

  Onlajn predavanja na ovogodišnjim Srpskim danima osiguranja održaće predstavnici osiguravača, reosiguravača, domaći i strani teoretičari, predstavnici države i regionalnih udruženja osiguravajućih društava.  Oni koji budu pratili konferenciju na youtube kanalu Udruženja osiguravača Srbije biće u prilici, pored ostalog, da saznaju da li su domaći osiguravači siguran partner u doba krize, da li je i koliko opasan rad od kuće, treba li menjati zakone, koja je nova uloga Zaštitnika građana i kako razvijati bespapirno poslovanje.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE