Gugl napada Uber investiranjem u konkurenta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Taxi

  Gugl napada Uber investiranjem u konkurenta

  Kompanija Alfabet (Alphabet Inc.), vlasnik Gugla (Google), investiraće milijardu dolara u servis za prevoz Lift (Lyft), čime je povećala razdor s Uberom.

  Alfabet će preko svoje kompanije Kapitaldži (CapitalG) uložiti novac u Lift čija se vrednost, pošto nije na berzi, procenjuje na 11 milijardi dolara, preneo je AP.

  Lift je daleko manja kompanija od Ubera čija se vrednost procenjuje na skoro 70 milijardi dolara, ali je u problemima zbog internih sporova oko rukovodstva i navoda o seksualnim uznemiravanjima zbog čega je iz kompanije otišao jedan od osnivača Trevis Kalanik.

  Lift želi da iskoristi previranja u Uberu da proširi svoje tržište u više američkih gradova. Sada njihove vozače može da pozove 95 odsto stanovništva SAD, dok je početkom godine to moglo 54 odsto.

  Gugl je bio među prvim investitorima u Uberu i ima udeo u toj kompaniji, ali je i u sukobu s njom. Guglovo odeljenje za samonavodeća vozila Vajmo (Waymo) tužilo je Uber navodeći da je ta kompanija angažovala neke od njegovih inžinjera u okviru plana za krađu poslovnih tajni. Suđenje je zakazano za decembar, i ako Vajmo dobije slulčaj, Uber će možda morati da plati milijarde dolara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE