Gugl im "trn u oku": Francuzi traže REGULATORA za digitalne platforme

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gugl im “trn u oku”: Francuzi traže REGULATORA za digitalne platforme

  Francuska traži imenovanje evropskog regulatora za digitalne platforme poput Gugla, radi kažnjavanja eventualne zloupotrebe uticaja, izjavio je visoki francuski zvaničnik, navodeći primer spora s američkom kompanijom oko evropskog zakona o zaštiti intelektualne svojine.

  Gugl je prošlog meseca objavio da na popisima rezultata pretraživanja za korisnike u Francuskoj više neće prikazivati kratke informativne video-priloge evropskih izdavača.

  Odluku je obrazložio poštovanjem evropskih propisa o zaštiti intelektualne svojine. Tim potezom je razljutio je Pariz.

  “Velika američka kompanija, reč je o Guglu, objavila je da neće uskladiti svoje poslovanje s direktivom Evropske unije o zaštiti intelektualne svojine”, kazao je francuski zvaničnik novinarima.

  “Francuska i Nemačka dele stajalište da…moramo stati na kraj takvom nezakonitom ponašanju”, dodao je.

  Pariz najavljuje da će od nove Evropske komisije tražiti poseban status za digitalne platforme, koji bi se zasnivao na modelu osmišljenom za bankarski sektor.
  To bi značilo da bi velike kompanije, poput Gugla, bile proglašene “sistemski važnima” i podlegale bi odgovarajućoj, strožoj regulativi.

  Regulator bi kompanijama mogao izricati sankcije i novčane kazne, dodao je zvaničnik, izlažući detalje inicijative koju je predsednik Emanuel Makron pokrenuo ove godine.

  “U kratkoročnoj perspektivi, želeli bismo da Evropska komisija razmotri postoje li osnove za pokretanje pravnog postupka (protiv Gugla)”, naglasio je.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE