Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  spisak zanimanja, bolovanja

  GREŠKE LEKARA odnesu 2,6 miliona života

  Oko 2,6 miliona smrti godišnje uzrokovano je nenamernim greškama u ambulantama i bolnicama širom sveta, objavila je Svetska zdravstvena organizacija povodom Svetskog dana bezbednosti pacijenata.

  Četiri od deset bolesnika doživi neku vrstu štetne posledice lečenja u ambulantama i ustanovama primarne zdravstvene zaštite, a 134 miliona štetnih reakcija na lekove svake godine se zabeleži u bolnicama u srednje razvijenim i nerazvijenim zemljama.

  Prema epidemiološkim podacima, nenamerna šteta za pacijenta zbog greške tokom lečenja u bolnicama pojavljuje se kod 8 do 12 odsto hospitalizovanih pacijenata.

  Veliki broj takvih slučajeva može da se spreči, poručuje SZO, koja pokreće globalnu kampanju za podizanje svesti o bezbednosti pacijenata i stvaranje sigurne zdravstvene zaštite.

  Za sigurnu zdravstvenu zaštitu važno je, kažu, donošenje jasnih smernica, dobra organizacija, zapošljavanje kvalifikovanih zdravstvenih radnika i efikasno uključivanje bolesnika u brigu za vlastito zdravlje, s obzirom na to da ankete govore o nedovoljnom ili problematičnom nivou zdravstvene pismenosti oko polovine ispitanih Evropljana.

  Analiza koju je sprovela SZO pokazuje da je niža zdravstvena pismenost povezana s rizičnijim zdravstvenim izborima (poput pušenja), većim brojem nesreća na radnom mestu, lošijim upravljanjem hroničnim bolestima (poput dijabetesa, infekcije HIV i astme), slabijim pridržavanjem propisane terapije, povećanom hospitalizacijom i češćom prevremenom smrću.

  Uz edukaciju građana važno je i bolje komuniciranje pacijenta i zdravstvenog osoblja. Pacijentu se mora omogućiti da slobodno pita lekare i medicinske sestre sve što ne shvata, ne razume ili ga zanima.

  Podaci govore da 60 odsto anketiranih odmah nakon posete lekaru ne razume uputstva o uzimanju propisanog leka, a u Evropskoj uniji prosečno 548 ljudi dnevno umre zbog nepravilnog uzimanja leka, prenosi Hina.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE