Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grenel u Beogradu: SAD su garant, sledi masovno otvaranje RADNIH MESTA

  Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da su SAD preuzele odgovornost za realizaciju sporazuma koji su vlasti Srbije i Kosova potpisale u Vašingtonu i da on znači masovno otvaranje novih radnih mesta.

  „Ovo nisu papiri, već novi poslovi, radna mesta, razvoj privatnog sektora“, rekao je Grenel novinarima posle sastanka sa predstavnicima privrednih komora Srbije i Kosova i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) u Ambasadi SAD u Beogradu.

  On je istakao da ne bi bilo te posete Beogradu da predsednik SAD Donald Tramp nije verovao da privreda može da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta.

  (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

  Grenel je istakao da je ovo najveća delegacija SAD koja posećuje region i Srbiju od posete predsednika Džimija Kartera.

  Kazao je da je sporazum potpisan 4. septembra u Vašingtonu biti održiv i ako dođe do promene američke administracije jer i američka vlada podržava ekonomsku normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

  Sprovođenje planova iz sporazuma potpisanog u Vašingtonu trajaće 10 do 20 godina, a fokus je na privatnom sektoru. Verujemo u snagu privatnog sektora, ne otvara vlada radna mesta već privatni sektor“, rekao je Grenel.

  Čadež: Grenel odblokirao proces saradnje

  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je Grenel na uspešan način promenio pristup rešavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.

  „Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas deli“, kazao je on i istakao da će istorija pokazati da će sporazum iz Vašingtona biti prekretnica koja donosi stabilnost u ovaj region.

  Na pitanje kakva je razlika između sporazuma privrednih komora Srbije i Kosova potpisanih 2013, i nedavno u Vašingtonu, Čadež je rekao da je cilj sporazuma iz 2013. bio da se otklone barijere u funkcionisanju privrede i da je dosta urađeno od onoga što je bilo predviđeno.

  (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

  „Napravili smo tim kao podršku vašingtonskom sporazumu i sada predstoji da pronađemo eksperte, kompanije i logistiku za praćenje projekata. Oni su uradili svoj deo posla, sada je red na nas“, rekao je Čadež.

  Regionalna kancelarija DFC u Beogradu

  Glavni povod za posetu američke delegacije je otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, preko koje će dogovoreni projekti biti realizovani, među kojima je izgradnja auto-puta koji povezuje Niš i Prištinu.

  Izvršni direktor DFC-a Adam Boler je rekao da to nije stranačka organizacija i da očekuje kontinuitet u sprovođenju dogovorenog, o čemu je već održano na desetine sastanaka.

  „Ključni cilj je da se stvori klima da privatni kapital iz drugih zemalja dolazi u Srbiju i region“, rekao je Boler i dodao da očekuje da se oni koji su otišli iz zemlje vraćaju i ovde otvaraju svoj biznis.

  (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

  Kako je naveo, u poseti Beogradu su predstavnici pet agencija iz SAD, „kompletna ekonomska moć američke vlade“, uključujući USAID, Nacionalni savet bezbednost i Eksim banku.

  Potpisana je prva zajednička izjava između Kosova i Srbije. Očekivana normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine značiće investicije u privatni sektor, otvaranje novih radnih mesta. Niko ne gubi i svi imaju koristi“, rekao je Boler.

  Predsednici privrednih komora Srbije i Kosova Marko Čadež i Berat Rukići predložili su osnivanje tima za ekonomsku saradnju otvaranjem kancelarija u Prištini i Beogradu.

  Potpisali su zajedničku izjavu da se komore obavezuju da će biti čvrsto posvećene potpisanom sporazumu u Vašingtonu.

  U izjavi se navodi i da će komore obezbediti primenu sporazuma kroz „pažljivo izrađene akcione planove za projekte“.

  „Uvereni smo da se angažovanjem DFC-a demonstrira snažna posvećenost SAD da doprinese boljoj ekonomskoj perspektivi čitavog regiona Zapadnog Balkana“, navodi se u izjavi.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE