Građani Severne Makedonije smatraju Srbiju najvećim prijateljem

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Građani Severne Makedonije smatraju Srbiju najvećim prijateljem

  Makedonski građani smatraju da je Srbija najveći prijatelj Severne Makedonije, rezultat je istraživanja tink-tenk organizacije Institut “Prespa”.

  Kako je prenela državna agencija MIA, skoro 39 odsto građana Severne Makedonije smatra da je Srbija prvi izbor prijateljstva, na drugom mestu su SAD sa 17 odsto, dok je zanimljiv pad EU, za koju se ove godine izjasnilo samo osam odsto.

  To pokazuju nalazi „Opservatorije uticaja i imidža država“ u okviru projekta „Spoljna politika i međunarodni odnosi“, koja se sastoji iz dve komponente, „Indeks međunarodnog prisustva“ i „Opservatorija imidža“.

  Beograd, Knez Mihajlova

  Prema saznanjima tog istraživanja Instututa „Prespa“, trend dvostrukog odnosa između Srbije i SAD prati se u svim demografskim grupama i po svim važnijim pitanjima.

  “Ako se analiziraju odnosi sa susedima, onda za većinu naših građana zemlja ima veoma dobre ili dobre političke i ekonomske odnose. Pri tome su ekonomski odnosi nešto bolje ocenjeni nego politički. Ako tražite svog najboljeg prijatelja, onda je Srbija u vrhu sa susedima, dok je poslednji izbor Bugarska. Između njih se nalaze Albanija, Kosovo i Grčka”, rekao je Andrea Stojkovski na predstavljanju istraživanja.

  Prema njegovim rečima, objašnjenja se odnose na političke sporove iz aktuelnog perioda, ali i iz prošlosti, etničko nepoverenje ili bliskost, kao i pandemiju, postpandemijsku ekonomsku krizu i aktuelnu invaziju na Ukrajinu.

  “U Imidž opservatoriji smo otkrili da, iako ne postoji autentično prorusko raspoloženje, ali se ono ipak krije iza bezbedne varijante i izuzetne podložnosti dezinformacijama i propagandi koju dobijamo preko bliskih jezika i susednih zemalja”, rekao je Stojkovski.

  Skoplje, Severna Makedonija

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay; Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE