"Gradi se najmodernija kontrola leta u Evropi, uloženo 22 miliona EUR"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Gradi se najmodernija kontrola leta u Evropi, uloženo 22 miliona EUR”

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na izgradnji novog tornja aerodromske kontrole letenja i zgrade Centra kontrole letenja Beograd u sklopu aerodroma „Nikola Tesla“.

  On je tom prilikom rekao da se posle mnogo decenija ulaže u novi kontrolni toranj, gde SMATSA i Vlada Srbije investiraju 17,5 miliona evra i dodatnih pet miliona evra u najsavremeniju opremu.

  “Ovo će biti na ponos ne samo SMATSA-e i vazdušnog sektora, već cele Republike Srbije. Mi smo u jednom velikom investicionom ciklusu i svi znaju da mi projektujemo i gradimo više od 1.200 kilometara auto-puteva, gradimo najbržu prugu u Istočnoj Evropi, ali nekako ostaje zanemareno da mi imamo ogromne investicije sa našim partnerima iz VANCI-a u aerodrom „Nikola Tesla“, da rekonstruišemo aerodrom u Nišu koji će biti tri puta veći od postojećeg”, naveo je ministar Momirović.

  Uložena su dodatna sredstva u aerodrom „Ponikve“, planiraju se investicije u aerodrom „Morava“ tako da će vazdušni sektor sa SMATSA-om, Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, AirSerbia-om i aerodromima potpuno pomeriti standarde u narednim godinama, dodao je on.

  Za izgradnju objekta opredeljno je 17.443.869 evra, a završetak radova na izgradnji se očekuje do kraja 2021. godine, nakon čega sledi primopredaja radova, tehnički pregled izvedenog objekta i pribavljanje upotrebne dozvole.

  Početkom 2022. godine planira se ugradnja uređaja i sistema za pružanje usluga kontrole letenja i potrebna integracija sa ostalim sistemima. Investiciona vrednost operativnog segmenta projekta je približno 4.900.000 evra.

  Momirović je iskoristio priliku da čestita sutrašnji praznik, međunarodni Dan kontrolora letenja i podseti koliko je zahtevan posao koji oni obavljaju.

  Nakon 60 godina aerodrom „Nikola Tesla“ i Kontrola letenja dobiće novi toranj 75 metara visine, sa 120 kvadrata operativne sale na vrhu gde će biti ugrađena najmodernija oprema, istakao je  Predrag Jovanović, direktor SMATSA.

  Postojeći toranj na aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd koji je izgrađen 1962. godine neadekvatan je i ne zadovoljava zahteve korisnika, s obzirom na nedostatak raspoloživog prostora i nemogućnost modernizacije i instaliranja dodatne tehničke opreme i sistema u kupoli tornja.

  Izgradnjom novog kontrolnog tornja stvoriće se uslovi za neometano i kvalitetno pružanje usluga kontrole letenja, imajući u vidu predikcije povećavanje kapaciteta i broja avio-operacija na beogradskom aerodromu, kao i veću uposlenost aerodroma realizacijom investicionih projekata.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE