Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Grad smanjio budžet za kišnu kanalizaciju, posledice KATASTROFALNE“

  U poslednje dve godine Grad Beograd je smanjio budžet za kišnu kanalizaciju za čak 42 odsto, što je rezultiralo slabom otpornošću prestonice na padavine, navodi se u saopštenju Centra za lokalnu samoupravu (CLS).

  U odnosu na 2020. godinu, kada je za stavku „čišćenje slivnika, održavanje kišne kanalizacije i fontana“ Grad Beograd bio namenio 670 miliona dinara, u ovoj godini ta stavka iznosi samo 390 miliona, pišu.

  Ovo smanjenje može imati potencijalno katastrofalne posledice, a deo njih smo, kako kažu, videli i pre dva dana.

  „Pitam nadležnog gradskog sekretara Nikolu Kovačevića i direktora Beogradskog vodovoda i kanalizacije Strahinju Danilovića zbog čega su smanjena davanja za održavanje kišne kanalizacije u poslednje dve godine kada imamo „rekordne budžete“ u Beogradu i da li će snositi odgovornost zbog ovoga“, saopštio je direktor CLS-a Nikola Jovanović.

  Hitna smena

  Jovanović je juče rekao da “zbog ko zna kog po redu kolapsa usled kiše u Beogradu” zahteva od gradskih vlasti da momentalno smene direktora JKP Beogradski vodovod i kanalizacija Strahinju Danilovića.

  „Noćašnji, baš kao i prethodni kolapsi, desili su se zbog slabog održavanja kišnih kolektora, crpnih stanica i retenzija koji čine jedan sistem, sa zadatkom da prime te vode i da ih odvedu u recipijente (reke Savu i Dunav)“, navodi se u izjavi direktora CLS-a, koji je imao primedbe za JKP Beogradski vodovod i kanalizacija.

  On kaže da sistem mora da bude u besprekornom stanju, pogotovo kada imamo u vidu, kako je rekao, enormnu gradnju koja smanjuje površine koje prirodno treba da prime kišu i vode.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE