Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gotovo bez rasprave: Usvojen budžet za 2018.

  Skupština Srbije usvojila je Predlog Zakona o budžetu za 2018. godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi, a rashodi 1.207 milijardi dinara, dok je planirani deficit 0,6 odsto BDP, a projektovani privredni rast 3,5 odsto.

  Nakon skoro puna četiri sata izjašnjavanja o amandmanima za izmene Zakona o budžetu za 2017. i izmene Zakona o budžetskom sistemu i još nekoliko tačaka koje su prethodile budžetu, uz gromoglasan aplauz, narodni poslanici su većinom glasova, 150 za i 12 protiv, usvojili budžet za 2018. godinu.

  Usvojen je predlog da se do kraja godina isplati bonus od 10.000 dinara pripadnicima sektora bezbednosti, usvojene su izmene Zakona o budžetskom sistemu koje predviđaju povećanje plata u javnom sektoru za 10 posto, a pet posto zaposlenima u administraciji, kao i povećanje penzija za pet odsto. Takođe, produžena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja naredne godine.

  Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojim su predviđene određene olakšice za poslovanje privrede.

  Parlament je najpre usvojio u celini Zakon o budžetu za 2018. Prethodno su poslanici SNS povukli stotine amandmana koje su obrazlagali prethodna tri dana, što je izazvalo negodovanje opozicije.

  Očekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV 503,4 milijarde. Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da će u 2018. godini realni rast BDP iznositi 3,5 odsto, uz inflaciju od od 2,7 odsto.

  U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini biti 30 odsto veće i iznosiće preko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

  Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu su na održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP započeto u 2016. godini.

  Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojim su predviđene određene olakšice za poslovanje privrede.

  Zakon predviđa nove poreske olakšice prilikom zapošljavanja mladih kada započnu sopstveni posao, kroz oslobođenje od plaćanja poreza (kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje) na zarade u prvim godinama poslovanja (u godini osnivanja i u narednoj godini).

  Cilj je da se podstakne preduzetništvo i kroz poresko oslobođenje eliminiše jedna od ključnih prepreka za započinjanje i vođenje poslovanja. Vlada Srbije je ocenila da će ta mera dovesti do smanjenja broja mladih koji posluju u sivoj ekonomiji, stimulisati preduzetnički duh i privredni angažman mladih, a bez realnog opterećenja budžeta.

  Zakon predviđa i produženje postojećih poreskih olakšica za zapošljavanje novih lica koje ističu 31. decembra ove godine.

  Skupština Srbije završila je rad kasno sinoć, a poslanici su razmotrili samo amandmane na zakone koji se tiču rebalansa budžeta za ovu godinu.

  Ali, pošto je na to potrošeno svih 600 minuta predviđenih za razmatranje amandmana, poslanici gotovo da nisu ni govorili u pojedinostima o budžetu za narednu godinu, a čak uopšte nije ni bilo govora o 26 zakona, koji su bili na dnevnom redu posle Predloga zakona o državnom budžetu.
  [preporucene_vesti ids=“282069″]

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE