Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Goša prodata kiparskoj firmi

  Firma Lisnart holdings limited sa Kipra je novi vlasnik fabrike Goša iz Smederevske Palanke, pišu danas beogradski mediji.

  Slovačka firma Žos Trnava prenela je 100 odsto kapitala i imovine na tu kiparsku kompaniju, a radnici su o tome obavešteni juče ujutro, navodi se u listu Politika.

  Slovaci su zahtev za promenu podataka u APR-u podneli 29. marta, dan uoči početka generalnog štrajka u Goši, a u ponedeljak je transakacija zavedena.

  Predsednik sindikata Nezavisnost u Goši Ljubomir Savić rekao je za Politiku da ih je generalni direktor Ivan Hemšild o prodaji firme obavestio telefonom u utorak ujutro.

  „Očekujemo da bi u sredu mogli da se pojave novi vlasnici, mada je generalni direktor isti, pošto je to slovačka firma sa sedištem na Kipru. Tek nakon razgovora, nadamo se, znaćemo kako je preduzeće prodato. Kupoprodajni ugovor još nismo dobili, a jedino iz njega može da se vidi da li je fabrika prodata sa dugovanjima prema državi i zaposlenima“, rekao je Savić.

  Radnici fabrike šinskih vozila Goša štrajkuju već deset dana, a traže isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i redovne plate.

  Žos Trnava državi Srbiji duguje oko četiri miliona evra na ime poreza i doprinosa za radnike.

  Samim radnicima Slovaci duguju oko 1,8 miliona evra za zarade, dok se dobavljačima duguje više od milion evra, navodi Politika.

  Slovački direktor fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke Ivan Hejmšild rekao je je prodaja Goše jedino rešenje jer slovačka fabrika ŽOS Trnava, kao vlasnik, više nije u stanju da dotira to srpsko preduzeće.

  „Gošu su dugoročno dotirali njeni akcionari, znači ŽOS Trnava. Na žalost sa poslovima koje smo dobijali nismo umeli da izadjemo na kraj, nismo poštovali rokove, posao smo obavljali nekvalitetno. Narudžbina na Balkanu je jako malo da možemo da pokrijemo troškove za radnike“, kazao je Hejmšild za današnji slovački list DenjikN.

  Kompanija Žos Trnava kupila je Gošu iz Smederevske Palanke na aukciji početkom 2007. godine. U drugom nadmetanju Goša je prodata po početnoj ceni od 140,44 miliona dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE