Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Irena Vujović

  GORUĆI ekološki problemi – aerozagađenje, otpadne vode i divlje deponije

  Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da je Srbiji neophodno više od 350 postrojenja za preradu otpadnih voda i 10.000 kilometara kanalizacione mreže, kao i da postoji preko 2.500 divljih deponija koje su identifikovane.

  Ona je na regionalnoj konferenciji „Tranzicija ka zelenoj ekonomiji“, u organizaciji Smart Kolektiva, istakla da su najveći problemi u oblasti zaštite životne sredine aerozagađenje, otpadne vode i upravljanje čvrstim otpadom.

  „Zahvaljujući kreditnim linijama Razvojne banke Saveta Evrope radiće se 27 fabrika za preradu otpadnih voda, reciklažni centri u osam regiona kojima će gravitirati 50 opština u Srbiji„, rekla je Vujović.

  Prema njenim rečima, intenzivno se radi i na zameni kotlarnica širom Srbije na prihvatljivije ekološke energentne, kao i na pošumljavanju, što dovodi do poboljšanja kvaliteta vazduha i zdravlju ljudi.

  75 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija

  Ministarka ekologije pozvala je gradove i opštine da kandiduju projekte za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje otpada, jer će ministarstvo za sufinansiranje tih projekata u ovoj godini dodeliti 75 miliona dinara.

  „Pozivam lokalne samouprave i gradske opštine koje imaju problem s divljim deponijama na svojoj teritoriji, da iskoriste priliku i prijave projekte kako bi dobile podršku države.“

  Ministarstvo koje vodim je po prvi put raspisalo ovakav konkurs, odlučno je u nameri da, zajedno sa lokalnim samoupravama, reši ovaj višedecenijski problem, istakla je Vujović.

  Ona je dodala da su planirane i pojačane kontrole, kako jednom očišćene i revitalizovane lokacije, ne bi ponovo postajale deponije.

  Govoreći o konkursu, Vujović je navela da će sredstva biti dodeljena u maksimalnom iznosu od 80 odsto opravdanih troškova, a najmanje 20 odsto troškova snosiće grad ili opština.

  Glavni kriterijumi za dodelu sredstava biće stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, kao i spremnost projekata.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE