Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gorivo sve skuplje, vreme da država „smanji apetite“

  Cene goriva u Srbiji nastavljaju da skoro svakodnevno rastu, a jedini ko bi mogao da ublaži ovaj „trend“, jeste država koja po litru goriva sebi uzima od 83 do 87 dinara, pišu Novosti.

  U sredu je na većini benzinskih stanica, pa je benzin BMB 95 dostigao cenu od 156,70 dinara, a evrodizel 166,90 za litar. Goriva dodatno obogaćena aditivima ili bolje filtrirana ruše sve granice, pa „bolji dizel“ ide preko 170 dinara, a kvalitetniji benzin se izjednačio sa evrodizelom i košta 166,70 dinara.

  Za poskupljenja u julu i početkom septembra „naftaši“ su krivili nizak nivo Dunava jer su barže plovile poluprazne pa je samim tim i cena transporta bila veća. Ovoga puta do poskupljenja je, prema analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), došlo zbog konstantnog rasta sirove nafte na svetskim berzama.

  Cena sirove nafte tipa „brent“ je u poslednja dva meseca povećana za 20 odsto, dok su berzanske kotacije benzina i dizela zabeležile čak i nešto veći rast. Što smo bliže novembru, kada će početi puna primena sankcija SAD prema Iranu, globalno tržište nafte je sve nervoznije.

  Još nije potpuno jasno da li će i ko želeti i moći da nadoknadi smanjenje ponude sirove nafte. Debalans ponude i potražnje je očekivana posledica odluke Sjedinjenih Američkih Država i grupe zemalja koje je u tome podržavaju, da ne kupuju naftu iz ove azijske zemlje.

  Pošto je izostala najava organizacije OPEC+ da će podići proizvodnju od novembra, još uvek ima kupaca koji su spremni da plate dolar više, zbog čega cena sirove nafte beleži rast, objašnjava za Novosti generalni sekretar UNKS Tomislav Mićović.

  U toku septembra na srpskom tržištu su prosečne maloprodajne cene benzina povećane za 89 para, a, evrodizela za 1,48 dinara po litru a TNG „autogasa“ za 2,2 dinara, kaže Mićović. Na ove promene niko u Srbiji ne može da utiče, jer naša zemlja u velikoj meri zavisi od uvoza i sirove nafte i derivata nafte i nemoguće je izolovati od kretanja na svetskom tržištu.

  Ukoliko cena nafte nastavi da raste, jedino ko bi mogao da ublaži uticaj na cene goriva je država, koja inkasira od litre dizela oko 87 dinara i 83 dinara po litri benzina. Pored toga u Srbiji je svaki litar goriva opterećen i naknadom za markiranje i naknadom za monitoring goriva.

  Nove oznake za gorivo

  U Srbiji će od 12. oktobra početi da se primenjuje direktiva Evropske unije o novom uniformnom obeležavanju goriva, koja treba da harmonizuje identifikaciju goriva u celoj Evropi, izađe u susret sadašnjim i budućim potrebama evropskog tržišta i obezbedi širi pristup alternativnim gorivima.

  Etikete različitog oblika sa novim oznakama goriva biće obavezne na benzinskim pumpama i na novim vozilima svih kategorija, koja budu proizvedena posle 11. oktobra 2018.

  Direktiva 2014/94/EU Evropskog parlamenta i Saveta važiće u svih 28 članica Unije, kao i u Srbiji, Makedoniji, Turskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj.

  Izvor: Novosti, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE