Gorivo opet poskupelo, evro dizel dogurao do 187 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Benzinske pumpe, benzin

  Gorivo opet poskupelo, evro dizel dogurao do 187 RSD

  Gorivo u Srbiji opet je poskupelo – na pumpama kažu da litar najkvalitetnijeg dizela sada košta gotovo 187 dinara.

  Stručnjaci upozoravaju da će se trend rasta cene sirove nafte nastaviti u narednom periodu i da država može da interveniše smanjivanjem akcize.

  Možda je nekada bilo da se sipa i ne misli, ali se danas itekako misli o računici. Gorivo u Srbiji s vremena na vreme poskupljuje dinar ili nešto više. Tako smo nagurali do 186 dinara po litru za, kako na pumpama kažu, najkvalitetniji evro dizel.

  Odgovor na pitanje koliko je zapravo poskupelo gorivo u Srbiji, možda se najbolje može videti u poređenju prosečnih cena benzina i dizela 2020. godine, i ovih današnjih.

  Jasan je i evidentan skok za više od 50 dinara.

  Jedan razlog je ključan.

  “To su promene koje su posledica, sa sigurnošću možemo reći, promene cene sirove nafte na globalnom tržištu. Postoje i lokalni uticaji, ali je ovog puta to posledica skoka naftnog dela cene”, kazao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

  Stručnjaci prognoziraju da neće biti drastičnog povećanja cene goriva, ali isto tako prognoziraju da će se blagi trend skoka cene sirove nafte nastaviti i u narednom periodu. I kako kažu, ove godine će doći do magičnih – 100 dolara po barelu.

  “Svakako nisu, kada su pravili budžet, planirali da će biti visoke cene derivata nafte i da će biti ovako visoka osnovica za obračun PDV-a. Tako da oni po tom osnovu ostvaruju značajan prihod iznad onog što je bilo planirano. Pa, recimo da je to prostor da se redukuju državni proihodi, a da ne naruše ni svoj bilans”, navodi Mićović.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE