Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene goriva, benzin

  Zemlja iz našeg komšiluka STRANCIMA naplaćuje 40% više za gorivo

  Mađarska vlada odlučila je da od danas samo automobili sa registarskim oznakama te zemlje mogu da toče gorivo po subvencionisanim cenama na benzinskim stanicama. Stranci će moći da toče samo po tržišnim cenama.

  Ove mere Mađarska je uvela zbog pretnje po sigurnost snabdevanja. Mnogi su dolazili iz susednih zemalja kako bi natočili gorivo po nižoj ceni, subvencionisanoj ceni.

  Stranci će od danas u Mađarskoj moći da pune rezervoare samo po tržišnoj ceni goriva.

  Litar subvencionisanog benzina i dizela košta 480 forinti, što je trenutno oko 150 dinara, u zavisnosti od dnevnog kursa.

  Od petka litar benzina 95 stranci će plaćati 669 forinti, što je oko 205 dinara. Za litar dizela moraće da izdvoje 690 forinti, odnosno oko 212 dinara. Naši državljani bi morali da plate 55 dinara više litru benzina i 62 dinara više za dizel. Prema medijskim izveštajima, tržišna cena je 40 posto veća od zvanične cene.

  Važiće do 1. jula. Ima za cilj da vozači ne osete globalni rast cena energenata.

  gas gorivo pumpa pixabay

  gas gorivo pumpa pixabay

  Da li Mađarska krši evropska antidiskriminatorna pravila?

  Do sada su strani automobili mogli da sipaju gorivo po fiksnoj ceni u Mađarskoj. Međutim, vladini zvaničnici su u četvrtak iznenada objavili da će tržišna cena važiti za strance od petka pa nadalje, navodi Rojters.

  U četvrtak uveče, prema pisanju medija, došlo je do gužvi na benzinskim pumpama u blizini mađarske granice sa Austrijom i Slovačkom. Građani tih zemalja pokušavali su da iskoriste poslednju šansu da kupe jeftinije gorivo, navodi dpa.

  Zbog različitog tretmana građana drugih zemalja EU na benzinskim pumpama, postavlja se pitanje da li Mađarska, članica EU, krši evropska antidiskriminatorna pravila. Orbanov šef kabineta Antal Rogan priznao je u četvrtak uveče na televiziji da bi moglo biti razgovora sa Briselom o novim propisima.

  Podsećamo, mađarska vlada pre tri dana je proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Premijer Viktor Orban poručio je da je njegovom kabinetu potreban prostor za manevar kako bi mogao brzo da odgovori na izazove.

  On je saopštio da uvodi novi porez na kompanije. Cilj mu je da odgovori na porast cena zbog rata Ukrajini i da finansira nove obrambene troškove.

  Prema njegovim rečima, porez se odnosi na ,,banke, osiguravajuće kuće, veleprodaju, trgovačke lance, te na energetske, telekomunikacijske i na vazduhoplovne kompanije”.

  Orban dodatno OPOREZUJE firme da bi ograničio cene i ojačao vojsku

   

  Izvor: RTS/Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE