Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbijašume: Dovoljno sirovine za pelet, ne kupovati po nerealnim cenama

  Srbijašume će do 1. jula isporučiti ugovorene količine drveta potrebnog za pelet i nema razloga da gradjani brinu i već sada nabavljaju ukupne potrebne količine tog energenta za predstojeću zimu po nerealnim cenama, rekao je danas vršilac dužnosti generalnog direktora tog državnog preduzeća Igor Braunović.

  On je za Betu rekao da je ove godine zbog produženog trajanja zime i snega bilo nemoguće započeti seču drva pre 1. aprila, pa da je to bio razlog smanjene proizvodnje sirovine za pelet.

  „Srbijašume mogu da isporuče dovoljno sirovine za proizvodnju peleta za oko 110.000 peći u Srbiji koje koriste pelet. Apelujem na gradjane da ne žure sa kupovinom i time povećavaju tražnju i podstiču rast cena koje su sada nerealne“, rekao je Braunović.

  Šta je razlog za smanjenu ponudu peleta?

  Drugi razlog za smanjenu ponudu peleta je to što su, kako je rekao, prošle godine izvezene značajne količine, a oko 50 proizvodjača tog energenta nisu ostavile sirovine za period zime dok ne počne nova isporuka iz Srbijašuma.

  Braunović je rekao da Srbijašume nisu u mogućnosti da ranije isporuče drvo za proizvodnju peleta i zbog toga što Vlada Srbije tek krajem janura usvaja plan tog preduzeća, a zatim sledi raspisivanje tendera.

  Zoran Drakulić, vlasnik kompanije Bio Energy Point je pre nekoliko dana izjavio da proizvodjači peleta od decembra rade smanjenim kapacitetom, s obzirom da imaju smanjeno snabdevanje drvetom jer su od početka godine dobili svega oko 42 odsto drveta od kontingenta koji su ugovorili sa Srbijašumama, a da njegovoj firmi duguju 40.000 kubika drveta, što je ekvivalent oko 20.000 tona peleta.

  „Zabraniti izvoz i ograničiti cene peleta“

  Država bi, prema rečima Braunovića, trebalo da hitno zabrani izvoz peleta i ograniči cene jer nije normalno da pojedinci zaradjuju ogroman novac na jeftinom državnom drvetu.

  „Drakulić je trećinu drveta koju je kupio od Srbijašuma izvezao kroz pelet, a nije ostavio sirovine za domaće tržište za period kada je isporuka nemoguća. Sada se ljuti zbog smanjene isporuke, a ne kaže da smo mu prošle godine isporučili više nego što je ugovoreno“, rekao je Braunović.

  Istakao je da su Srbijašume za poslednjih osam godina podigle cenu drveta za pet odsto i da se drvo isporučuje po ceni od 4.000 dinara po kubnom metru, a da je pelet pre tih osam godina koštao 105 evra po toni, a danas je od 380 do 420 evra na stovarištima.

  Braunović je rekao da je nekorektno da proizvodjači peleta sada cenu peleta računaju na osnovu prosečne cene drveta koga nabavljaju od Srbijašume i privatnika koji su podigli cene na oko 9.000 dinara po kubnom metru.

  Dodao je da je za tonu peleta potrebno oko dva metra drva koji koštaju kod privatnika ukupno oko 15.000-16.000 dinara ili kod Srbijašuma 8.000 dinara, a pelet prodaju po 300-400 evra po toni.

  Istakao je da deo zasluga za tako visoku cenu imaju i trgovci koji koriste nervozu na tržištu i neopravdanao dižu cenu peleta.

  Poznati biznismen zna kako bi mogla da se greje cela Srbija

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE