Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Google lozinke

  Google sad prevodi 110 novih jezika pomoću veštačke inteligencije

  Google je objavio da je njegova platforma Translate unapređena sa 110 novih jezika koji su dodani za korisnike zahvaljujući upotrebi naprednih modela veštačke inteligencije.

  Google prevodilac je prošao kroz najveću ekpanziju ikada zahvaljujući upotrebi PaLM 2 modela od strane tehničkog giganta.

  Novi jezici predstavljaju više od 614 miliona govornika, otvarajući prevode za oko 8 odsto svetske populacije,“ naveo je Isak Kasvel, viši softverski inženjer za Google Translate.

  „Neki su glavni svetski jezici sa više od 100 miliona govornika. Otprilike četvrtina novih jezika dolazi iz Afrike, što predstavlja našu najveću ekspanziju afričkih jezika do sada, uključujući Fon, Kikongo, Luo, Ga, Svati, Venda i Volof“, primetio je Kasvel.

  Među značajnim dodacima Google prevodiocu, koji su označeni u najavi kompanije, bio je kantonski, za koji je Kasvel rekao da je „dugo bio jedan od najtraženijih jezika“, ali da je bio izazov za dodavanje jer se često preklapa sa mandarinskim u pisanoj formi. Kako je navedeno, bilo je „teško pronaći podatke i obučiti modele“.

  Veštačka inteligencija, podaci

  veštačka inteligencija, AI (Unsplash)

  Novi jezici koje prevodi

  Shahmukhi, varijanta pandžabskog jezika koji se najviše govori u Pakistanu, dodat je zajedno sa afarskim jezikom, koji se govori u Džibutiju, Eritreji i Etiopiji, piše Fox Business.

  Manks, keltski jezik ostrva Man, takođe je dodat nakon što je skoro izumro sa smrću njegovog poslednjeg izvornog govornika 1974. Pokret oživljavanja na ostrvu je rezultirao time da sada broje hiljade govornika.

  Lingua franca Papa Nove Gvineje, Tok Pisin, dodat je Google prevodiocu i Kasvel je primetio da bi zbog svog statusa kreolskog jezika sa sedištem na engleskom, korisnici aplikacije koji govore engleski trebalo da pokušaju da prevedu na Tok Pisin jer bi „možda mogli da shvate značenje“.

  Google je rekao da planira da doda još jezika u Translate jer nastoji da ispuni svoju prethodno najavljenu Inicijativu od 1.000 jezika – obavezu koju je kompanija preuzela da izgradi AI modele koji podržavaju 1.000 najzastupljenijih jezika u svetu. Kako AI tehnologija kao što je PaLM 2 nastavlja da napreduje, taj proces će postati još brži, saopštila je kompanija.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE