Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Google je najavio algoritam za predviđanje kardiovaskularnih bolesti uz pomoć skeniranja očiju

  Izvršni direktor kompanije Google, Sundar Pichai, objavio je da su zajedno s istraživačima organizacije Verily pronašli način da predvide kardiovaskularne bolesti jednostavnom analizom skeniranja očiju.

  On je nedavno predstavio izvanredan napredak u oblasti tehnologije zdravstva koji koristi snagu veštačke inteligencije (AI) i analizira slike oka kako bi precizno predvideo kardiovaskularne bolesti.

  Ova revolucionarna inovacija ima potencijal da promeni način dijagnostikovanja u medicini tako što bi mogla da eliminiše potrebu za tradicionalnim metodama prikazivanja kao što su CT skenovi, MRI i rendgenski snimci. Umesto toga, zdravstveni stručnjaci će moći da dobiju detaljan i sveobuhvatan uvid u unutrašnje stanje pacijenta putem ovog naprednog pristupa zasnovanog na veštačkoj inteligenciji.

  Pichai je naglasio značajan uticaj veštačke inteligencije u unapređenju i redefinisanju kvaliteta zdravstvene nege, potvrđujući ogromne mogućnosti koje su pred nama u oblasti inovacija u zdravstvu.

  Ova revolucionarna dostignuća ne samo da dokazuju izuzetan potencijal veštačke inteligencije, već predstavljaju i korak napred u poboljšanju medicinskih ishoda i stvaranju efikasnijeg i preciznijeg zdravstvenog sistema.

  Opšte je poznato da mrežnjača oka može pružiti dragocene informacije o opštem zdravstvenom stanju, pa ne čudi što su istraživački timovi iz Google-a i Verily-ja odlučili da se fokusiraju na ovaj organ. U svrhu razvoja ovog algoritma, analizirali su medicinski skup podataka koji sadrži slike oka i opšte medicinske podatke p ikupljene na uzorku od gotovo 300.000 pacijenata.

  Zatim su primenili neuronske mreže kako bi izdvojili ključne tačke iz ovih podataka, efikasno analizirali složene obrasce i stekli sposobnost da uspostave veze između karakterističnih pokazatelja u skenovima oka i ključnih metrika potrebnih za predviđanje kardiovaskularnog rizika, kao što je krvni pritisak.

  Osim toga, algoritam je sposoban da identifikuje pol osobe, da utvrdi da li je osoba pušač i da predvidi rizik od srčanog udara u narednih pet godina koristeći slike mrežnjače.

  Preciznije rečeno, ova tehnologija može pomoći u ranoj detekciji:

  • Demencije;
  • Multipla skleroze;
  • Parkinsonove bolesti;
  • Alchajmerove bolesti;
  • Šizofrenije.

  To je moguće zahvaljujući neuronskim mrežama koje imaju beskrajni potencijal za ispitivanje i primenu u zdravstvu kako bi otkrile složene znakove koje čak ni trenirani eksperti ne mogu.

  Štaviše, najvažnija stvar je da ova metoda može biti lako dostupna, ekonomična i dostupna čak i u nerazvijenim područjima, jer je sve što vam je potrebno pametni telefon, jeftina kondezaciona sočiva i DIY kamera za snimanje mrežnjače oka.

  Međutim, mnogi komentari na internetu odbacili su ovu najavu Google-a, tvrdeći da je viralni video star preko tri godine – što je tačno – ali stvar je u tome da su istraživanja započeta pre više od pet godina i istraživači tek sada dobijaju prve pouzdane rezultate.

  Prema informacijama koje su za sada dostupne algoritam čeka na “zeleno svetlo” za samostalno funkcionisanje, što će promeniti dosadašnji pristup otkrivanju i prevenciji bolesti na osnovu uvida u mrežnjaču.

  Ovaj tekst pročitajte i na WebMind portalu.

  Izvor: WebMind

  Foto: WebMind

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE