Goodyear razvio pneumatik od 70 odsto održivih materijala (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Goodyear pneumatik

  Goodyear razvio pneumatik od 70 odsto održivih materijala (VIDEO)

  Goodyear-ove vodeće inovacije omogućavaju da kompanija značajno napreduje na putu ka svom cilju: do 2030. godine razviti pneumatik koji je 100 odsto izrađen od održivih materijala.

  Goodyear je predstavio prototip pneumatika koji je izrađen od 70 odsto održivih materijala i sa vodećim inovacijama u industriji.

  Godine 2020. u kompaniji je postavljen ambiciozan cilj: za deset godina razviti pneumatik koji je 100 odsto izrađen od održivih materijala, kojem su se veoma približili. Pneumatik koji je danas predstavljen izrađen je od 70 odsto održivih materijala i sadrži 13 specijalnih sastojaka u devet različitih komponenti, zaključno sa doleopisanim. Pokazatelji uspešnosti kompanije ukazuju na to da karakteristike ovih komponenti generalno veoma povećavaju performanse pneumatika.

  Za učvršćivanje smese i produžetak veka trajanja pneumatika sadrže čađ, koja se tradicionalno proizvodi sagorevanjem raznih vrsta naftnih derivata. Goodyear-ov nov pneumatik može se pohvaliti sa tri različite vrste čađi, koje se proizvode od metana, ugljen-dioksida i biljnog ulja. Prve ocene životnog ciklusa pokazuju tri prednosti za životnu sredinu: smanjenje emisija ugljen-dioksida u poređenju sa sadašnjim metodama proizvodnje čađi, upotreba izvora na biološkoj osnovi ili iz otpadnih sirovina.

  Upotreba sojinog ulja u pneumaticima značajna je inovacije kompanije Goodyear koja održava fleksibilnost smeše pneumatika pri promenljivim temperaturama. Sojino ulje je biološki izvor koji smanjuje potrošnju proizvoda od naftnih derivata. Dok se skoro 100 odsto sojinih proteina koristi za proizvodnju namirnica i stočne hrane, tokom izrade proizvoda od soje ostaje značajan višak ulja koji je na raspolaganju za upotrebu u industriji.

  Silicijum-dioksid je element koji se u pneumaticima često koristi za bolje prianjanje i smanjenje potrošnje goriva. Goodyear-ov nov pneumatik sadrži jedinstveni tip silicijum-dioksida, izrađen od pepela pirinčane ljuske, nusproizvoda prerade pirinča, koji se najčešće odbacuje i odlaže na otpadima. Od navedenog otpadnog pepela dobija se silicijum-dioksid visokog kvaliteta.

  Poliester se reciklira iz plastičnih flaša i drugog plastičnog otpada tako što se prvo pretvara u osnovne hemikalije koje se zatim pretvaraju u poliester tehničkog kvaliteta koji se može koristiti za korde u pneumaticima.


  Informacije o korporaciji Goodyear 

  Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 72 hiljade ljudi, a proizvodnju ima u 55 pogona koji se nalaze u 23 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com/corporate

  Izvor: BIZLife

  Foto: Goodyear

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE