Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Godišnji Izveštaj EK o Srbiji: Glavni problem – sankcije Rusiji

  Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre ukazao je na značaj usklađivanja Srbije sa spoljnom politikom Unije, navodeći da Brisel „mnogo računa“ na Srbiju.

  Na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kojem mu je uručio godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu, Žiofre je rekao da se usklađivanje zemalja kandidata za članstvo u EU sa njenom spoljnom politikom tiče „zajedničke budućnosti“.

  „Očekujemo da se kandidati za članstvo progresivno usklađuju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa pregovaračkim okvirom. Mi mnogo računamo na Srbiju i na sve naše partnere koje smatramo za saveznike, važno je da se usklade sa EU u oblasti bezbednosti“, kazao je Žiofre.

  On je ukazao da je Srbija u periodu od juna 2021. do juna ove godine, na koji se Izveštaj odnosi, najviše nazadovala u oblasti spoljne politike, pošto je nivo njene usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU pao sa 64 odsto na 45 odsto.

  Trenutno nema zamrzavanja pregovora

  „To je povezano sa time što se Srbija nije pridružila restriktivnim merama protiv Rusije i preporukama šefa evropske diplomatije (Žozepa Borela). Proces proširenja je danas geostrateška investicija u mir više nego ikad i treba da iskoristimo priliku da donesemo neophodne odluke, ma kako one bile teške, kako bismo išli napred“, rekao je Žiofre.

  On je kazao da „u ovom trenutku nema namere“ da se pristupni pregovori sa Srbijom zamrznu i dodao da danas objavljeni Izveštaj pokazuje da EU „želi da ulaže političku energiju i finansijska sredstva u Zapadni Balkan i u Srbiju“.

  Ambasador EU Emanuele Žiofre

  Emanuele Žiofre

  „Nastavljamo da se angažujemo sa Srbijom, da radimo na njenom putu ka EU i to ostaje cilj“, naveo je ambasador EU u Beogradu. On je rekao da je odluka o otvaranju novih klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom na zemljama članicama Unije i ponovio da je Srbija ispunila sve tehničke parametre za otvaranje klastera broj tri.

  Govoreći o Izveštaju Evropske komisije, Žifre je rekao da je Srbija u posmatranom periodu zabeležila napredak u oblasti pravosuđa, i da je „preduzela važne korake ka nezavisnosti pravosuđa“.

  Određen napredak Srbija je postigla u borbi protiv korupcije, ograničen u borbi protiv organizovanog kriminala, dok napretka nije bilo u oblasti medija i slobode izražavanja, naveo je Žofre.

  „Ključno je da se glavni zakoni i strategija ne sprovode u potpunosti, posebno kada je reč o Zakonu o javnom informisanju i Zakonu o elektronskim medijima“, dodao je.

  Vučić: Možda nešto promenimo, a možda ne promenimo

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da iz EU očekuje očekuje da će se uslovljavanja nastaviti i da ćemo „imati klackalicu, nekad će da budu sankcije prema Rusiji, a nekad Kosovo i Metohija“.

  „Naše je da radimo zbog naših građana, da budemo čvrsti i snažno opredeljeni za reforme. Nastavićemo da radimo na evropskom putu, možda nešto promenimo a možda ne promenimo“, rekao je Vučić.

  Govoreći o Godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK), predsednik Vučić je izjavio da je u njemu Srbija nazadovala samo u jednoj oblasti a to je, kako je rekao, odnos prema sankcijama EU protiv Rusije.

  Beta

  On je ocenio da je Izveštaj EK povoljniji po Srbiju po pitanju vladavine prava, a da je „mnogo nepovoljniji“ u smislu usaglašavanja spoljne politike Srbije sa EU.

  „U velikoj meri sam saglasan sa onim što je napisano. Sa velikom ozbiljnošću ćemo uzeti u obzir sve što piše u izveštaju“, kazao je Vučić.

  On je rekao da je Srbija danas na oko 45 odsto usaglašenosti sa EU, ali i da nije glasala za deklaracije uperene protiv Rusije.

  „To je sve tačno. To je politička odluka Srbije i plaćamo cenu za to. Šta da radite kad svakog dana izlaze sa deklaracijama protiv Rusije. Razumemo mi njih, ni za jednu od tih deklaracija nismo glasali. Napredak je izgleda ako osuđujemo Ruse svakog dana“, kazao je Vučić.

  Izvor: Beta

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE