Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropski parlament: Srbija da uvede sankcije Rusiji ako hoće da nastavi pregovore sa EU

  Komitet za spoljnu politiku Evropskog parlamenta danas je usvojio amandman na izveštaj EP o proširenju Unije, čiji je autor hrvatski socijalista i evropski poslanik Tonino Picula, a kojim se dalje napredovanje Srbije na EU putu uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji.

  Politička grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu predložila je 28. septembra da se u ovaj izveštaj uključi njihov amandman prema kome Srbija može da napreduje u pregovorima za pristupanje EU samo ako uvede sankcije Rusiji i uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom.

  Evropski parlament: Šta se navodi u izveštaju

  Amandman na izveštaj Evropskog parlament o proširenju navodi da treba “dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim sa EU“.

  Zatim precizira da treba pozvati Srbiju da se uskladi s restriktivnim merama i politikom EU prema Rusiji generalno i da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije.

  Amandmanom se predviđa i da EU treba da “preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU”.

  Izveštaj će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju u novembru u Strazburu. Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, niti ostale evropske institucije.

  Ana Brnabić

  Beograd, 11.08.2022. Ana Brnabić (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da li će vlada razmatrati pitanje uvođenja sankcija Rusiji, da Srbija misli da je napad Rusije na Ukrajinu agresija i povreda međunarodnog prava, ali da ostajemo pri našem stavu da sankcije nisu najbolji odgovor i rešenje.

  „Ostajem pri našem stavu, sankcije Rusiji nisu u najboljem nacionalnom interesu Srbije, takođe, nisu nesto što naš narod podržava, jer je bio predmet sankcija i znamo koliko ljudi trpe“, rekla je premijerka.

  EP ne obustavlja pregovore sa Srbijom, čeka naše sankcije Rusiji

  Izvor: Agencije

  Foto: EP, Beta/Amir Hamzagić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE