Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Godišnja krađa struje košta 60 miliona evra

  U Srbiji se godišnje ukrade električne energije u vrednosti od oko 60 miliona evra, ali u mnogim slučajevima i kada se krađa otkrije, teško je naplatiti štetu. U poslednjih nekoliko godina 300 kradljivaca završilo je u zatvoru i na taj način platilo pokradenu struju, mada većina njih prođe s blagim kaznama, radeći najčešće u javnom interesu, ili se bave društveno korisnim radom, piše „Politika“.

  Prvi koji je 2011. godine tri meseca proveo u zatvoru, zbog postavljanja magneta na brojilo, bio je jedan Mladenovčanin, a načini kako se struja krade idu od postavljanja magneta na brojilo, vraćanja brojila unazad, divljeg priključka na distributivnu mrežu… Neovlašćeno korišćenje struje je krivično delo, kao uostalom i svaka druga krađa, a maksimalna kazna, koja može da se dobije u ovom času je od jedne do tri godine zatvora. Jedan od uslova da se kazna smanji, ili prekine, jeste da kradljivac plati potrošene kilovate.

  Upravo je to razlog zbog koga će prvi čovek EPS-a Milorad Grčić, kako je potvrđeno „Politici”, zatražiti izmene zakona kojima će se precizirati strože kazne, jer je to jedini način da se spreči svaka sledeća zloupotreba i kazne odgovorni. Disgribucije po Srbiji godišnje pošalju više od 5.000 krivičnih prijava tužilapggvu baš zbog krađe struje, a računi, koje ovi kradljivci naprave, mere se milionima dinara koje bi trebalo sami da plate. Ako to oni ne učine, platiće za njih ostali potrošači.

  Izvor: Politika

  Foto: picabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE