Globalni "trend": SKAČU cene hrane

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Globalni “trend”: SKAČU cene hrane

  Agencija za hranu Ujedinjenih nacija (FAO) saopštila je da su cene hrane u januaru na svetskim tržištima porasle osmi put uzastopce i dostigle su najviši nivo od jula 2014. godine, a u vrhu liste poskupljanja su žitarice, šećer i biljna ulja.

  Na zvaničnoj internet stranici ove organizacije, čije sedište je u Rimu, navodi se da je FAO indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda povećan u januaru ove godine za 4,3 odsto u odnosu na revidiranu vrednost u decembru prošle godine, na prosečnih 113,3 boda, što je najveća vrednost od jula 2014. godine.

  Cene žitarica povećane su na početku godine za 7,1 odsto u odnosu na prethodni mesec, a prednjači kukuruz sa 11,2 odsto većim cenama, čemu su doprinele pojačana nabavka Kine i procene o neočekivano slaboj proizvodnji i zalihama u Sjedinjenim Državama, uz privremenu obustavu registracije izvoza u Argentini.

  Pšenica je u januaru poskupela za 6,8 odsto zbog povećane globalne potražnje i očekivanjima smanjenog izvoza iz Rusije.

  U odnosu na januar 2020. cene žitarica su povećane za čak 42,3 odsto, navodi FAO.

  Cene šećera povećane su u januaru za 8,1 odsto, dok je indeks cena biljnog ulja povećan za 5,8 odsto, najviše od maja 2012. godine, pokazuju podaci agencije za hranu Ujedinjenih nacija.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE