Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Geotermalni potencijal ispod Beograda: Tender za fazu tri naučne studije

  JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za fazu tri naučne studije geotermalnog potencijala podzemnih vodenih resursa na teritoriji toplana i kotlarnica u sastavu ovog preduzeća.

  U prethodnom periodu, u fazi jedan, sagledana je perspektivnost eksploatacije geotermalnih resursa na dvadeset dve odabrane toplane i kotlarnice shodno procenjenoj dubini zaleganja geotermalnih rezervoara, temperaturi i procenjenim količinama geotermalnih voda.

  U analizu su bile uključene i lokacije predviđene za izgradnju novih toplana, a kako se navodi, od ukupnog broja analiziranih lokacija, tri lokacije su odabrane kao najperspektivnije za izvođenje detaljnih istraživanja sa krajnjim ciljem definisanja lokacije i uslova za izvođenje prve geotermalne istražne bušotine.

  Detaljna istraživanja u okviru faze dva, izvedena su na lokacijama: TO Batajnica, TO Borča i TO Dunav. Na sve tri lokacije, kako piše u tenderskoj dokumentacji, procenjena je potencijalnost uslova eksploatacije geotermalnih resursa u energetskom, tehničko-tehnološkom i ekonomskom smislu.

  Prikupljanje i obrada velikog broja podataka

  „Rezultat detaljnih i po obimu multidisciplinarnih istraživanja je konceptualni prognozni model eksploatacije geotermalnih resursa“, navodi se u tehničkoj specifikaciji.

  U fazi tri, kako se navodi, neophodno je izvršiti verifikaciju, rekalibraciju i noveliranje konceptualnog prognoznog modela eksploatacije geotermalnih resursa. S tim u vezi, neophodno je obuhvatanje, prikupljanje, obrada i interpretacija velikog broja podataka na terenu, odnosno organizovanje i uspostavljanje terenskih istraživačkih aktivnosti primenom odgovarajućih terenskih i laboratorijskih metoda.

  „Prikupljene podatke neophodno je analizirati sa aspekta interpretacije geotermalnih uslova i geološke građe dela terena na kome se istraživanja izvode“, dodaje se.

  Rok za prijavu na tender je 24. jun.

  Inače, u martu ove godine je Vanja Vukić, direktor Beogradskih toplana izjavio da JKP Beogradske elektrane sa Rudarsko geološkim fakultetom rade ispitivanje geotermalnih resursa na lokacijama beogradskih toplana.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Prva

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE