Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposleni, napredovanje, rast plata

  Generacija Z ipak ima sreće? Doživeli su snažniji RAST PLATA nego starije generacije

  Generacija X je imala recesiju ’92. Milenijalci su imali krizu 2008. A generacija Z bi mogla da uspe, prema izveštaju Instituta za ekonomsku politiku.

  Čuli smo mnogo o tome kako studente koji završavaju fakultete čeka teška bitka. Međutim, prema nedavnom izveštaju Instituta za ekonomsku politiku (EPI), generacija Z bi zapravo mogla bolje nego prethodne generacije.

  Prema podacima Instituta, uprkos onome što se čini, tržište rada za mlade diplomce trenutno je jače nego što je bilo pre pandemije, i tako je već duže vreme.

  Iako je svakako bilo teško, generacija Z je doživela brži oporavak na tržištu rada nego bilo koji ekonomski oporavak u novijoj istoriji. Generacija je takođe imala snažniji rast plata, piše Fast Company.

  Stopa nezaposlenosti mladih diplomiranih studenata, između 21 i 24 godine, ,,oporavila se“ više od 2,5 puta brže nego nakon Velike recesije koja je pogodila milenijalce 2008.

  Ukupno je zaposleno 65,2 odsto mladih sa završenim fakultetima, dok je samo 10 odsto van škole, ali ne radi. Taj procenat zaposlenih diplomaca je konstantno iznad svog nivoa pre pandemije (64,3 odsto u februaru 2020.) od februara 2023.

  Posao, rast plata

  Generacija Z, rast plata (Unsplash)

  Rast i pad plata

  Oni koji su nedavno diplomirali na fakultetima ne nalaze samo poslove na kojima prave hamburgere. Oni nalaze dobre poslove. Prema izveštaju, mladi diplomci iz generacije Z doživeli su rast plata prilagođen inflaciji brže od bilo koje druge generacije u najmanje poslednjih 30 godina. Oni su doživeli pad plata od 4,9 odsto nakon Velike recesije, pad od 4,3 odsto između 2001. i 2005. godine, i pad od 7,5 odsto između 1990. i 1994. godine.

  Da to stavimo u perspektivu, milenijalci koji su diplomirali tokom recesije 2008-2009. još uvek nisu uspeli da se oporave od hronične nezaposlenosti. Takođe se možda nikada neće oporaviti od neuspeha u karijeri izazvanih Velikom recesijom. Taj nedostatak zarade bio je ogroman udarac za generaciju, koja je odložila sve, od kupovine kuća do stvari poput braka i rađanja dece.

  Za generaciju Z, međutim, stvari izgledaju dobro. Skoro 83 odsto poslodavaca predviđa povećanje broja zaposlenih ili planiranje zapošljavanja u 2024, prema Nacionalnoj asocijaciji koledža i poslodavaca.

  Industrije koje žele da zaposle nedavne diplomce uključuju proizvodnju, komunalne i profesionalne usluge. U međuvremenu, hemijski i farmaceutski proizvođači, kao i proizvođači računara i elektronike planiraju da smanje zapošljavanje ove godine u odnosu na prošlu. Međutim, te industrije su imale značajno povećanje broja zaposlenih u 2023.

  Generacija Z

  Generacija Z (Freepik)

  Vladine mere i razlike u platama

  Prema EPI, nalazi o generaciji Z ističu „ogromnu ulogu koju su veliki paketi fiskalnih olakšica i oporavka, uključujući prošireno osiguranje od nezaposlenosti i pomoć državnim i lokalnim vlastima, imali u ozdravljenju tržišta rada nakon recesije uzrokovane pandemijom“.

  Dok Institut tvrdi da su prethodne generacije bile „zanemarene politikom“, vladine mere koje su proizašle iz pandemije imale su pozitivan efekat na sledeću generaciju.

  Sve što je rečeno, nisu sve dobre vesti. EPI napominje da su rodne i rasne razlike u platama i dalje velike, čak i među onima koji su nedavno diplomirali. U proseku, žene su plaćene 5,30 dolara manje po satu od svojih muškaraca, dok su crnci i latinoamerikanci plaćeni između 3,24 i 2,07 dolara manje od belih radnika.

  Da bi se pomoglo generaciji Z da održi svoj zamah, institut kaže da se treba pozabaviti rasnim i rodnim razlikama u platama i da „kreatori politike moraju da daju prioritet punoj zaposlenosti, da povećaju federalnu minimalnu platu, ojačaju i sprovedu standarde rada i olakšaju radnicima da se okupe i formiraju sindikate“.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE