GEJTS: Znam da sam još jedan bogataš koji ima mišljenje, ali…

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bil Gejts

  GEJTS: Znam da sam još jedan bogataš koji ima mišljenje, ali…

  Milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts godinama upozorava na katastrofalne posledice klimatskih promena, ali isto tako dobro zna da ga njegov stil života u suprotnosti sa onim za šta se zalaže.

  Ne mogu da poreknem da sam još jedan bogataš koji ima mišljenje“, piše Gejts u svojoj knjizi „Kako izbeći klimatsku katastrofu: rešenja koja imamo i otkrića koja su nam potrebna“.

  Bogatstvo Bila Gejtsa procenjeno je na više od 100 miliona dolara, poseduje ogroman dom u Medini (Vašington) i leti privatnim avionom.

  Tačno je da je moj karbonski otisak apsurdno visok. Vlasnik sam velikih kuća i letim privatnim avionima. Zapravo, jednim sam leteo i u Pariz na konferenciju o klimatskim promenama, pa ko sam ja da bih nekome držao lekcije o životnoj sredini?“, piše milijarder i filantrop u svojoj novoj knjizi.

  Gejts kaže da se dugo oseća krivim zbog visokih emisija ugljenika, ali i da ga je rad na knjizi o klimatskim promenama učinio još svesnijim odgovornosti da ih smanji.

  „Smanjenje karbonskog otiska najmanje je što se može očekivati od nekoga na mom položaju koji je zabrinut zbog klimatskih promena i javno poziva na akciju“

  Kako navodi u knjizi, on je 2020. godine počeo je da koristi održivo avionsko gorivo i „u potpunosti će neutralizovati vazduhoplovne emisije njegove porodice 2021.“

  Održivo mlazno gorivo nije napravljeno od fosilnih goriva, prema podacima Međunarodnog udruženja vazdušnog transporta (IATA). Može se napraviti od raznih sirovina, uključujući prehrambeno ulje, biljna ulja, komunalni otpad, otpadne gasove i poljoprivredne ostatke, kaže IATA.

  Kada su ostale emisije ugljenika u pitanju, Gejts piše da „kupuje kompenzacije preko kompanije koja vodi pogon koji uklanja ugljen-dioksid iz vazduha“.

  Gejts piše da, takođe, ulaže u kompanije za čistu energiju i neprofitne organizacije.

  „Uložio sam više od milijardu dolara u pristupe za koje se nadam da će pomoći svetu da smanji emisiju ugljenika na nulu“, piše Gejts.

  Neki bi rekli LICEMER: Gejts propagira ekologiju a kupuje najveće ZAGAĐIVAČE

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE