Vodka nije samo ruska: Gde se sve proizvodi popularno piće?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vodka nije samo ruska: Gde se sve proizvodi popularno piće?

  Gnev svetske javnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu imao je mnogobrojne posledice i efekte, a odrazio se između ostalog, i na odbacivanje čuvene ruske vodke među potrošačima.

  Neke državne kompanije koje imaju monopol na maloprodaju alkoholnih pića u Finskoj i Švedskoj odlučile su da uklone sva ruska pića, među njima i vodku sa svojih rafova posle početka invazije Rusije na Ukrajinu.

  Takođe, tokom vikenda, vodka je “izbačena” iz niza prodavnica i barova širom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, u znak protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu.

  Neki brendovi vodke proizvode se i u SAD

  Ipak podaci Saveta za destilisana alkoholna pića u SAD otkrivaju i neke zanimljive detalje koji mnogima nisu poznati, a to je da neki od popularnih brendova vodke koji potrošači mogu pomisliti da su ruski, zapravo se ne proizvode u Rusiji, piše Forbes.

  Mnogi od najprodavanijih brendova vodke koji vode poreklo iz Rusije sada se prave u više zemalja – uključujući i Sjedinjene Države, gde je ujedno i najprodavaniji alkohol.

  Na američkom tržištu nema puno vodke ruske proizvodnje. Uvoz ruske vodke u SAD opao je za skoro 79 odsto od 2011. i činio je samo 1,3 odsto ukupnog uvoza vodke prošle godine.

  vodka

  Vodka, pića, rusija

  Francuska je najveći dobavljač vodke, a zatim slede Holandija, Švedska, Letonija i Poljska.

  Rusija se nalazi na dalekom broju šest sa izvozom vodke u SAD.

  Zvuči “ruski”, ali nije garancija da se vodka proizvodi samo u Rusiji

  Praktično ispada da rusko zvučno ime nije garancija da se vodka proizvodi u Rusiji.

  Stoličnaja, na primer, je istorijski ruski brend u vlasništvu dve različite kompanije – jedne sa sedištem u Rusiji i jedne u Luksemburgu.

  Ta marka vodke koja se može naću u SAD proizvodi se u Letoniji.

  Matična kompanija, SPI Group, je u vlasništvu Jurija Šeflera, biznismena rođenog u Rusiji koji je napustio Rusiju i preselio se u Veliku Britaniju kao rezultat spora sa Kremljom.

  SPI grupa prodaje 370 različitih brendova alkohola u oko 170 zemalja širom sveta, iako je Stoličnaja njihov najpoznatiji brend.

  vodka

  vodka, rusija, flaša

  Starka je još jedan brend koji se proizvodi i u Poljskoj i u Rusiji.

  Situacija sa Starkom je još složenija jer je termin takođe generički i odnosi se na vodke koje su odležale u hrastovim bačvama.

  Bull Run Starka vodka, na primer, proizvodi se u Portlandu, a Slavianskaya Starka Vodka “zvuči” ruski, ali je zapravo napravljena u Estoniji.

  I Smirnoff se proizvodi širom sveta…

  Smirnoff je nekada bila ruska etiketa vodke, ali je brend sada u vlasništvu giganta pića Diageo i proizvodi se širom sveta. Međutim, nije proizveden u Rusiji.

  Kaufmann ne zvuči ruski, kao ni Gold Symphoni, ali oba su ruski brendovi i proizvode se u Rusiji.

  Votka leti sa zapadnih rafova

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE