Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gaspromnjeft nije više većinski vlasnik NIS

  Gaspromnjeft nije više većinski vlasnik Naftne industrije Srbije AD, prenosi energijabalkana.net.

  Mada šesti paket sankcija EU Rusiji ne podrazumeva sankcije ruskih kompanija – već kupovinu ruske nafte, a u njemu se, prema do sada dostupnim informacija, ne pominju zemlje Zapadnog Balkana, pa time ni Srbija, ruski Gaspromnjeft je, preventivno, prodao 6,15 odsto akcija svojoj matičnoj kompaniji – Gaspromu.

  Ovo je urađeno zbog toga što, za razliku od Gaspromnjefta, Gasprom nije pod sankcijama Brisela (kako bi članice EU mogle i dalje da od ove kompanije kupuju ruski gas).

  Foto: Beta/AP

  Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, NIS ima ukupno 163 miliona emitovanih akcija, od čega je 56,15 odsto bilo u rukama Gaspromnjefta. Sada je, dakle, Gaspromnjeft vlasnik 50 odsto akcija.

  Da je vlasnička struktura NIS, odnosno, to što je Gaspromnjeft imao većinski paket akcija bio potencijalno veliki problem za Srbiju videlo se u vreme kada je Brisel donosio odluke o petom paketu sankcija Rusiji.

  Taj set kaznenih mera odnosio se na firme u većinskom ruskom državnom vlasništvu (kojima je obuhvaćen Gaspromnjeft). Tek uz diplomatske pregovore Srbija je izuzeta od kaznene politike, koja je podrazumevala da se kroz Hrvatsku Jadranskim naftovodom nakon 15. maja neće transportovati sirova nafta prema rafineriji NIS u Pančevu.

  Jasno je, dakle, da je ova vlasnička transakcija urađena da bi se obezbedilo uredno snabdevanje Srbije naftom i naftnim derivatima. Jer, sada, kao vlasnik samo 50 odsto akcija u NIS Gaspromnjeft gubi vodeću ulogu u kontroli poslovanja i u srpskoj naftnoj industriji.

  U svakom slučaju, ono što je sada najbitnije je da promena u vlasničkoj strukturi NIS obezbeđuje uslove za nastavak normalnog funkcionisanja srpskog tržišta, jer NIS isporučuje najveći deo naftnih derivate.

  Kada je reč o poreklu nafte treba reći da NIS i inače nije bio apriori usmeren na kupovinu ruske nafte. Srbija, doduše, nije poput Slovačke, Češke, Mađarske, Bugarske i Hrvatske tražila izuzeće od šestog energetskog paketa.

  Nije, uostalom i ne samo zbog toga što, bar za sada, nije rečeno da ove sankcije moraju sprovoditi i nečlanice EU. Nije, jer NIS sirovu naftu kupuje na tržištu, na osnovu najpovoljnijih cena. to je bio razlog što je, na primer, u prethodnom periodu kupovao uglavnom bliskoistočnu naftu.

  Vučić bio protiv nacionalizacije NIS

  Ističući da je bio protiv nacionalizacije ruskog vlasništva u ovoj kompaniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da nema sustinskih promena kada je u pitanju vlasnička struktura NIS.

  Beograd, 24.11.2021. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic odrzao je konferenciju za novinare, danas u Predsednistvu u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

  „Nema suštinskih promena. To je urađeno zato sto je Gaspromnjeft bio pod sankcijama, a Gasprom nije“, objasnio je Vučić.

  Transakcija je, inače, obavljena na Beogradskoj berzi, u skladu sa propisima Republike Srbije u oblasti trgovine hartijama od vrednosti. Sada Gaspromnjeft ima 50 odsto akcija NIS, Republika Srbija 29,87 odsto, manjinski akcionari 13,98, a Gasprom 6,15 procenata.

  Izvor: energijabalkana.net

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE