Gaspromnjeft i NIS hoće Petrohemiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gaspromnjeft i NIS hoće Petrohemiju

  Ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da su Gaspromnjeft i Naftna industrija Srbije zainteresovani za Petrohemiju i da će o tome biti intezivirani razgovori.

  Antić je na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu razgovarao sa predsednikom Gasproma Aleksejom Milerom i sa predsednikom Gaspromnjefta Aleksandrom Djukovim i o Petrohemiji i istakao da ta kompanija dobro radi, ali da je potreban strateški partner.

  “Strateški partner nam je potreban zbog investcija, pre svega investicija u liniju za proizvodnju polipropolena, koja treba da obezbedi da Petrohemija dugoročno stabilno funkcioniše u ekonomskim uslovima bez obzira na moguće turbulencije vezano za ; svetske cene nafte”, rekao je Antić.

  On je rekao da su u razgovoru sa Milerom konstatovali da su od početka godine isporuke gasa Srbiji uvećane za šest odsto  ;u odnosu na isti period prethodne godine.

  “Konstatovali smo da je to pre svega posledica industriskog rasta u Srbiji i rasta BDP i da očekujemo da ćemo sa takvim trendovima nastaviti”, rekao je on.

  Dogovorili su, kako je rekao, da će nastaviti da razgovaraju i o mogućnostima povećanja količine gasa za Srbiju.

  “Srbija ostaje opredeljena za isporuke gasa kroz dugoročni ugovor sa Gaspromom i razgovaraćemo pre svega o energetskoj bezbednosti Srbije i sigurnsti snabdevanja”, rekao je Antić.

  Dodao je da su razgovarali i o jačanju gasnog transportnog sistema Srbije, pre svega na pravcu od Bugarske ka madjarskoj granici i o povećanju kapaciteta Banatski dvor.

  “Dobili smo obećanje da će ruska strana u najkraćem roku završiti studiju koja tretira nekoliko ponudjenih tehničkih rešenja i doneti pozitivnu investicionu odluku i da će vrlo brzo krenuti na povećanje kapaciteta Bantskog dvora”, rekao je on

  Sa Đukovim su, kako je istakao, razgovarali o Naftnoj industriji Srbije i konstatovali su da beleži dobre rezulate i da je značajno usvajanje strategije razvoja NIS-a, kao i da žele da  ;nastave sa investicionim ciklusom.

  “Imamo nekoliko velikih investicija, pre svega mislim na duboku preradu, što je investicija od 300 miliona evra, koja će biti realizovana do trećeg kvartala sledeće godine”, rekao je Antić.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE