Gasprom bi da udovolji Merkelovoj oko ukrajinskog tranzita

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gasprom bi da udovolji Merkelovoj oko ukrajinskog tranzita

  Ruski gigant Gasprom saopštio je da će zadržati tranzit gasa za Evropu kroz Ukrajinu, kako je to zatražila nemačka kancelarka Angela Merkel, ali u smanjenom obimu i pod određenim uslovima.

  “Može da se zadrži određeni tranzit (kroz Ukrajinu) sa obimom od 10 do 15 milijardi kubnih metara godišnje, ali ukrajinska strana treba da opravda ekonomsku korist novog ugovora o tome”, naveo je direktor Gasproma Aleksej Miler.

  Tranzit ruskog gasa preko Ukrajine, koji je pre desetak godina godina predstavljao deset do 15 odsto gasa koji troši Evropa, značajno je smanjen poslednjih nekoliko godina, posebno posle puštanja u rad “Severnog toka 1” preko baltičkih zemalja.

  Zbog loših odnosa s Kijevom, Gasprom je ranije naveo da će posle isteka ugovora 2019. godine prekinuti tranzit preko Ukrajine.

  Nemačka kancelarka upozorila je da projekat podvodnog rusko-nemačkog gasovoda “Severni tok 2” nije moguć bez preciziranja uloge Ukrajine u kopnenom tranzitu ruskog gasa prema Evropi.

  “Nije moguće da zbog ‘Severnog toka 2’ Ukrajina nema nikakav značaj za tranzit gasa”, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

  Severni tok 2 je proširenje postojećeg gasovoda kroz Baltičko more, čime se zaobilaze istočnoevropske zemlje koje učestvuju u tranzitu ruskog gasa ka drugim zemljama Evrope.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE