Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Garaže

  Dobra investicija ili ludost? Za kvadrat garaže u BG-u daćete kao za kvadrat stana

  Rekordan broj garaža je prodat u Beogradu i Novom Sadu za 60 miliona evra. Za garaže često kažu da su dobra investicija, jer je na početku potrebno uložiti manje novca u kupovinu. Međutim, evidentan je skok njihovih cena u poslednje vreme. Koštaju i do 40.000 evra, a najskuplja garaža prodata je u Beogradu na vodi za 58.400 evra, naveo je Republički geodetski zavod.

  Garaže kupuju i kupci stanova u novogradnji, koji na taj način rešavaju problem sa parkingom koji je hroničan već duži niz godina u određenim gradskim zonama.

  „U najtraženijim delovima Beograda kvadratni metar garaže gotovo da je izjednačen sa cenom kvadrata stana, kaže za BIZLife Ana Štavlić iz 4zida“, koji je specijalizovani sajt za nekretnine.

  Postoji nekoliko razloga zbog kojih su garaže privlačna investicija. Cene stanova u Beogradu postaju previsoke, a postoje kupci koji žele da investiraju od 50-100 hiljada evra u nekretninu. Takođe, postoji potražnja za iznajmljivanjem garaža, koje ujedno i ne zahtevaju reinvestiranje kao stanovi.

  Tražnja garaža za iznajmljivanje u poslednjih nekoliko godina raste zbog čega je prirodan i porast cena. S obzirom na to vreme za povrat investicije se znatno smanjuje, navode iz „4zida“.

  Autmobil, garaže (Pexels)

  Autmobil, garaže (Pexels)

  Gde su najskuplje, a gde najjeftinije garaže?

  Prema podacima sa sajta „4zida“, najskuplja garažna mesta se prodaju na Dorćolu. Nepisano je pravilo da su garažna mesta i garaže sa visokim cenama u delovima grada koji su planski projektovani pre 100 i više godina za manji broj stanovnika i manji broj vozila. Gustina naseljenosti u njima je sada veoma visoka (Dorćol i Vračar). S druge strane reke, u Kotežu, nalaze se najjeftinija garažna mesta u Beogradu.

  U Novom Sadu najskuplje garaže i garažna mesta su u centru grada. Cenu diktira prvenstveno lokacija, ali i kvalitet gradnje, infrastruktura i opremljenost (struja, voda i kanalizacija). U gradu na severu Srbije izgradnja je u povoju zbog velikog broja migracija i sve veće potražnje za nekretninama. Uzimajući to u obzir, cena kupovine marking i garažnih mesta može da parira cenama u Beogradu.

  Garaže

  Garaže (Pexels)

  Broj oglašenih garaža i garažnih mesta u Beogradu u konstantnom porastu

  Budući da uvek nedostaju parking mesta u Beogradu i da postoji velika potražnja za iznajmljivanjem garaža, prema evidenciji „4 zida“ na njihovom sajtu se garažno mesto izda u proseku za 38 dana, što je gotovo duplo duže od vremena potrebnog da se izda stan, ali ipak mnogo brže od kancelarijskih prostora.

  Kada je reč o prodaji, prosečno vreme oglašavanja garaže u Beogradu je tri meseca. U poređenju sa 67 dana potrebnih za prodaju stana ili kuće u istom kraju, ne predstavlja dug vremenski period.

  Tržište nekretnina se smiruje? Ovde su bili najjeftiniji stanovi na kraju 2022.

  Novi trend gradnje garaže

  Očigledno je da određeni investitori vide mogućnost veće zarade izgradnjom većeg broja parking mesta na parcelama na kojima već grade, jer ovaj trend ulazi i na naše tržište, pre svega u u višespratnicama gde je potreban i veći broj garažnih mesta, navode iz „4 zida“.

  Kako dodaju, primetan je i manji broj projekata gradnje višespratnih parkinga i garaža na opštinama kao što je Vračar, za koje postoje očekivanja da će postati trend u budućnosti.

  Izvor: BIZLife/Ivana Jaćimovski

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE