Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Garancijske šeme” za mala i srednja preduzeća

  Uskoro će biti pokrenuta nacionalna garancijska šema, vredna 20 miliona evra, koja će pomoći razvoj i plasman robe preduzeća iz Srbije, najavljeno je iz Ministarstva privrede.

  “Taj način pomoći domaćim preduzećima finansiraće se iz fondova EU, a garancijskom šemom će upravljati Evropski investicioni fond”, rekla je pomoćnica ministra privrede Srbije Katarina Obradović Jovanović.

  Ona je najavila i da Ministarstvo privrede sa partnerima iz Nemačke razvojne banke KfW radi na programu koji će sadržati i garancijske šeme za najranjiviju grupu firmi kao što u startapovi.

  “Srbija nema garancijski fond, koji bi garantovao kolaterale za mala i srednja preduzeća, ali postoji sve više garncijskih šema kojima se rešava taj problem”, kazala je ona navodeći da je to važno zbog toga što je pravo vreme da se podstaknu investicije firmi koje imaju tržište i mogućnost da rastu.

  Jovanovićeva je istakla i da se u Srbiji sve više banaka odlučuje da pristupi programima kroz koje se nude garancijske šeme iz izvora EU, poput Horizonta 2020.

  “Nastavljaju se programi podrške za preduzeća koja su direktno usmerena na izvoz, kao i sa finansijskom podrškom koju daje Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije”, rekla je Jovanovićeva.

  I iz Razvojne agencije Srbije, kako je najavila, pripremaju program pomoći za mala i srednja preduzeća kako bi se povezala u lance dobavljača.

  “Ponovo će se raditi i program sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kroz koji izvozno orijentisana preduzeća mogu da dobiju pomoć iskusnih industrijskih stručnjaka da reše razvojne probleme i izadju na strana tržišta”, dodala je Jovanovićeva.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE