Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  G20: Dogovor o trgovini, ne i o klimi

  Lideri zemalja G20 u Hamburgu postigli sporazum o slobodnoj trgovini, ali i zajedničku izjavu o klimatskim promenama, u kojoj se uzima u obzir povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimi.

  To jer potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel, ističući da su na samitu u Hamburgu postignuti „dobri rezultati“, uprkos neslaganju sa SAD oko klime, oko čega su ostalih 19 zemalja postigle saglasnost i naglasile privženost Pariskom sporazumu.

  Ona je rekla da će nazvati stvari pravim imenom i da su razgovori u pojedinim momentima bili teški.

  Prema njenim rečima, lideri zemalja G20 jasno su stavili do znanja da tržište mora da ostane otvoreno, naglašavajući potrebu za borbom protiv protekcionizma i nefer prakse u trgovini.

  U zajedničkoj izjavi se navodi da G20 snažno podržava borbu protiv protekcionizma u trgovini, ali da trgovina mora da bude uzajamno korisna, kao i da države mogu da koriste „legitimne“ mere da zaštite svoje radnike i industriju od zloupotrebe trgovinskih partnera.

  Merkelova je naglasila da su 19 od 20 zemalja G20 izrazili punu posvećenost Pariskom sporazumu o klimi, dodajući da je sporazum nepovratan i da se o njemu ne može ponovo pregovarati.

  Istakla je da se u zajedničkoj izjavi o klimi uzima u obzir i pozicija SAD, navodi agencija AP. Nemačka kancelarka je ocenila i da je pozicija SAD o klimatskim promenama „za žaljenje“.

  Lideri zemalja G20 obratili su se medijima nakon završne konferencije samita u Hamburgu.
  [preporucene_vesti ids=“270127″]

  Izvor: Beta

  Foto: G20

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE